Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Al-Qaeda promite „război pe toate fronturile” împotriva SUA, după anunțul privind retragerea americană din Afganistan

Al-Qaeda promite „război pe toate fronturile” împotriva SUA, după anunțul privind retragerea americană din Afganistan

Un articol de: Vladimir Ionescu - 30 Apr 2021, 19:06
Al-Qaeda promite „război pe toate fronturile” împotriva SUA, după anunțul privind retragerea americană din Afganistan foto din Kabul, Afganistan: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA Externe

În acest weekend se împlinesc 10 ani de la momentul în care Osama bin Laden, artizantul atentatelor teroriste din 11 septembrie 2011, a fost ucis de forțele americane pentru operațiuni speciale, Seal Team 6, într-o locație din orașul pakistanez Abbottabad. Numele său și rețeaua sa teroristă, al-Qaeda, aveau să definească reacția Statelor Unite și să schimbe iremediabil orice politică antiteroristă anterioară.

Războiul american împotriva terorismului urmează să intre într-o nouă fază, cu președintele Joe Biden pregătindu-se să retragă toate trupele SUA din Afganistan până la a 20-a comemorare a evenimentelor din 9/11, însă acum al-Qaeda susține că războiul său cu Statele Unite este departe de a se fi încheiat.

După anunțul privind retragerea americană din Afganistan, organizația teroristă al-Qaeda promite „război pe toate fronturile” împotriva SUA

 

Într-un interviu exclusiv pentru CNN, interviu ce s-a desfășurat prin intermediari, doi membri al-Qaeda au declarat că „războiul împotriva Statelor Unite va continua pe toate celelalte fronturi dacă (americanii, n.r.) nu sunt expulzați din restul lumii islamice”.

În trecut, al-Qaeda a fost rezervată în a oferi răspunsuri la întrebări, preferând să se ascundă în spatele propagandei și evitând chiar și cele mai îndepărtate forme de control. Este neclar de ce grupul a ales să abordeze o altă tactică de această dată.

Deși astăzi grupul terorist este o umbră a celui care se făcea cândva auzit pe tot Globul, este departe de a fi mort. Al-Qaeda susține că plănuiește o revenire după retragerea americană din Afganistan, printr-un nou parteneriat cu talibanii.

În răspunsul către CNN, doi membri ai al-Qaeda au lăudat talibanii pentru că au menținut în viață lupta împotriva SUA. Mai mult decât atât, ei revendică o presupusă victorie în Afganistan.

„Americanii sunt înfrânți acum”, au spus ei, comparând actuala situație cu retragerea Uniunii Sovietice de acum trei decenii și cu destrămarea sa subsecventă.

„Războiul Statelor Unite în Afganistan a jucat un rol-cheie în lovirea economiei Statelor Unite”, susțin membrii al-Qaeda.

Această poziție a amintit de discursul lui Osama bin Laden însuși, care promova ideea simplistă că sovieticii s-au falimentat singuri în Afganistan. Costul războaielor antiteroriste purtate de americani au atins niveluri de bilioane, însă atacurile din 9/11 nu au provocat prăbușirea economiei SUA.S-a stabilit data când va trece România la moneda euro! Adio "lei"!

Al-Qaeda recunoaște, totuși, că principalele pierderi au fost de partea sa, spunând că majoritatea luptătorilor centrali din organizație au fost trimiși în Siria, unde „câțiva dintre ei au fost martirizați în ultimii ani”.

Totodată, al-Qaeda recunoaște că uciderea lui Osama bin Laden a slăbit organizația, permițându-le astfel islamiștilor cu viziuni mai nihiliste, precum ISIS, să devină cea mai stabili.

Citeşte mai multe despre:   al-Qaeda,   SUA,   Afganistan