Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Alegeri în Bulgaria: Primele sondaje arată că partidul de centru dreapta GERB a câştigat cu 33%

Alegeri în Bulgaria: Primele sondaje arată că partidul de centru dreapta GERB a câştigat cu 33%

Un articol de: B1 TV - 06 Oct 2014, 12:18
Alegeri în Bulgaria: Primele sondaje arată că partidul de centru dreapta GERB a câştigat cu 33% Foto: reuters.com Externe

Alegerile parlamentare nu au scăpat Bulgaria de instabilitate. Deşi partidul de centru-dreapta al fostului premier Boiko Borosov s-a impus, acesta nu are majoritate şi trebuie să guverneze cu ajutorul unei coaliţii. Nu mai puţin de 8 partide din Bulgaria au depăşit pragul de patru la sută necesar să intre în Parlament. 

Primele sondaje arată că partidul de centru dreapta GERB a câştigat alegerile cu 33 la sută dintre voturi. Formaţiunea fostului premier Boiko Borosov este urmată de socialişti, cu 15,4 la sută şi de partidul minorităţii turce, cu 13 la sută dintre sufragii. Alte cinci formaţiuni mici, inclusiv ultranaţionaliştii din cadrul Ataka, par că au depăşit pragul de 4% necesar să intre în Legislativ.

Boiko Borisov a îndemnat celelalte partide să i se alăture şi a avertizat că, dacă nu se formează o coaliţie, vor avea loc noi alegeri, sinonime cu falimentul Bulgariei.

„Guvernele de până acum, de criză, nu puteau conduce ţara fără sprijinul Parlamentului. Aceste guverne au făcut tot ce le-a stat în puteri în situaţia respectivă. Noi vom fi la guvernare dacă va exista un management stabil al ţării”, a spus Boiko Borisov.

Fost pompier şi gardă de corp, Borisov a mai condus Bulgaria din 2009 până în 2013, când a fost îndepărtat în urma unor manifestaţii. Acesta a fost al doilea rând de alegeri legislative în ultimele 18 luni în Bulgaria, ţara cea mai săracă din Uniunea Europeană. Bulgaria are o previziune de creştere de 1,5%, în urmă faţă de media din Europa de Est, investiţiile străine au scăzut accentuat, în timp ce emigrarea în masă a tinerilor cu studii superioare continuă. Salariul mediu este de 400 de euro, iar o gospodarie din cinci trăieşte sub pragul sărăciei.

Citeşte mai multe despre:   Bulgaria