Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Alegeri în Muntenegru: Mii de persoane au luat cu asalt străzile după ce opoziția și-a clamat victoria

Alegeri în Muntenegru: Mii de persoane au luat cu asalt străzile după ce opoziția și-a clamat victoria

Un articol de: George Lupu - 02 Sep 2020, 11:47
Alegeri în Muntenegru: Mii de persoane au luat cu asalt străzile după ce opoziția și-a clamat victoria sursa foto: wikipedia Externe

Mii de persoane au ieșit în stradă în Muntenegru marți seara, în timp ce mișcarea de opoziție pro-sârbă și pro-rusă a revendicat victoria la alegerile parlamentare.

Rezultatele oficiale de la alegerile de duminică au dat o majoritate fragmentată partidelor de opoziție, întrucât Partidul Democrat al Socialiștilor (DPS), care a condus Muntenegru de 30 de ani, a câștigat cea mai mare parte din voturi (35%), dar nu poate forma singur o majoritate.

Acest lucru a fost suficient pentru ca liderii opoziției și susținătorii să solicite timp guvernului partidului președintelui Milo Djukanovich.

"Am venit aici pentru a sărbători această victorie istorică a poporului din Muntenegru asupra unui regim criminal", a declarat luni seară unul dintre demonstranți, potrivit euronews.

Un alt susținător al opoziției, pensionarul Bojan Tosic, în vârstă de 55 de ani, și-a exprimat ușurarea că schimbările politice ar putea avea loc pașnic:

"Sunt foarte fericit cu rezultatul alegerilor pentru că vom schimba puterea după treizeci de ani printr-un vot, fără violență, fără revoluție, fără revoluție colorată. Este important să asistăm la schimbări."

 

Muntenegru și NATO

 

Nu toată lumea salută rezultatele. Muntenegru s-a alăturat alianței NATO occidentale în 2017 și s-a deplasat constant către Occident sub conducerea lui Djukanovich de la obținerea independenței față de Serbia în 2006.Scandal cu fostul ministru al Sănătăţii: Vlad Voiculescu l-a enervat atât de mult pe Cristian Tudor Popescu, încât gazetarul a plecat din emisiune

Sârbo-croata Mileta Lutovac, 67 de ani, este îngrijorată de faptul că progresul ar putea fi deraiat:

„Mi-e teamă pentru că cred că ceea ce se întâmplă pune în pericol direct calea pe care a luat-o Muntenegru, și anume calea către democrațiile occidentale și sistemele de valori occidentale”.

Jamie Shea, fost asistent adjunct al NATO, a declarat pentru Euronews că este prea devreme pentru a presupune că următorul guvern va urmări un curs diferit în ceea ce privește NATO și Occident.

Shea a spus că, din cauza slabei conduceri a opoziției, este puțin probabil ca următorul guvern să aibă mandatul de a schimba dramatic relația Muntenegrului cu Occidentul. Djukanovich însuși nu se confruntă cu realegeri până în 2023.

 

Rezultatul alegerilor

 

Partidul pro-occidental al președintelui muntenegrean Milo Djukanovic ar putea fi înlăturat de la putere pentru prima dată în trei decenii

Cu 35% din voturi, Partidul Socialist Democrat (DPS) al șefului statului a câștigat scrutinul duminică, potrivit rezultatelor publicate luni de Comisia Electorală. Dar acesta este cel mai slab scor obținut de partidul de guvernământ de la independență.

Dacă principalul său rival, o coaliție pro-sârbă care a câștigat 32,5% din voturi, ar încheia o alianță cu alte două grupuri de opoziție, DPS ar putea pierde frâiele, ceea ce ar reprezenta un cutremur politic în această mică țară din Balcani cu 620.000 de locuitori.

 

Citeşte mai multe despre:   Muntenegru,   NATO,   UE