Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe EXCLUSIV // Surprize la alegerile parlamentare din Ucraina: Cine este comentatorul sportiv care va reprezentanta românii din Cernăuți în Rada Supremă (FOTO)

EXCLUSIV // Surprize la alegerile parlamentare din Ucraina: Cine este comentatorul sportiv care va reprezentanta românii din Cernăuți în Rada Supremă (FOTO)

Un articol de: George Forcoș - 22 Iul 2019, 14:31
Sursa foto: Libertatea cuvântului Externe

UPDATE // Între timp rezultatul alegerilor a devenit oficial, iar Gheorghe Mazurașu a devenit reprezentantul românilor în Rada Supremă (Detalii AICI).

EXCLUSIV // Alegerile parlamentare din Ucraina, desfășurate duminică, au avut o miză majoră și pentru românii din regiunea Cernăuţi care au avut șansa de a-și alege propriul reprezentant în Rada Surpremă. Acest lucru a fost favorizat de faptul că în circumscripția electorală 203, cu centrul în orașul Noua Suliță, sunt incluse trei raioane cu majoritatea populaţiei vorbitori de limba română. Așa se face că în această circumscripţie ‘românească’, au fost înregistraţi 17 candidaţi, dintre care 10 sunt vorbitori de limba română.

Noile alegeri legislative s-au desfășurat într-un context tensionat pentru minoritățile din Ucraina, cauzat de adoptarea unor legi considerate restrictive. Mult criticata lege cu privire la asigurarea funcţionării limbii ucrainene ca limbă de stat a intrat în vigoare de curând, documentul prevăzând utilizarea obligatorie a limbii ucrainene în toate domeniile de activitate. O altă lege controversată este cea a învățământului care introduce în școli sistemul de douăsprezece clase și extinde utilizarea limbii ucrainene în sfera Educației, o lege ce a suscitat un val de critici din partea minorităților naționale din Ucraina.

Gheorghe Mazurașu nu a luat legătura cu comunitatea românilor

Contactat telefonic, jurnalistul Marin Gherman din Bucovina a declarat pentru B1.ro că cele mai mari șanse de a câștiga mandatul în circumscripția electorală numărul 203 le are Gheorghe Mazurașu, un fost comentator sportiv. În ceea ce privește viziunea lui Gheorghe Mazurașu despre interesele românilor din Ucraina, Marian Gherman a precizat că există o mare incertitudine în această privință.

“Parlamentar cel mai probabil, după datele prealabile, va fi un român, mai exact Gheorghe Mazurașu. Nu avem însă o imagine clară a viziunii acestuia în legătură cu interesele comunității românești pentru că nu s-a poziționat până acum ca fiind membru al comunității românești. El este un comentator sportiv, a lucrat la posturi ucrainiene și nu a fost foarte mult implicat în viața culturală a comunității românești din Ucraina. De aceea nu știm nimic despre viziunea lui. Probabil că va avea loc o întâlnire cu membrii comunității românești și vom clarifica aceste subiecte. În primul rând vom transmite care sunt doleanțele noastre, interesele noastre și prioritățile comunității românești în Parlamentul de la Kiev”, a declarat jurnalistul Marin Gherman pentru B1.ro.

În legătură cu așteptările comunității românești privind Legislația controversată care limitează drepturile minorităților naționale din Ucraina, în contextul noului parlament de la Kiev, Marin Gherman a precizat că acestea vizează modificarea urgentă a reglementărilor.     

“Așteptările sunt foarte mari , în primul rând cu necesitatea  de a revizui legislația într-o formulă mai soft astfel încât legislația să fie mai permisiva si mai putin restrictiva. În momentul de față  avem legislația din punctul meu de vedere mult prea restrictivă care îngrădește unele drepturi și îngrădește dreptul la alegere în ce limbă să înveți în ciclul secundar și în liceu. Aceste drepturi au fost îngrădite mai ales de două legi: Legea limbii ucrainiene și Legea învățământului și sperăm că noul parlament ales va revizui această legislație în direcția pozitivă”, a spus analistul Marin Gherman.

Cine este Gheorghe Mazurașu, posibil reprezentant al comunității românești din Cernăuți

Gheorghe Mazurașu a candidat din partea partidului Sluga Poporului, al cărui președinte este Volodymyr Zelenskyi. Mazurașu are 48 de ani și este de profesie jurnalist sportiv. A colaborat cu mai multe ziare și televiziuni ucrainene din Cernăuți. Actualmente administrează câteva site-uri sportive. S-a născut Mazurașu în satul românesc Buda Mare din ținutul Herței.

Amintim faptul că duminică au avut loc alegerile parlamentare în Ucraina, unde au participat, în premieră, două partide create după show-uri televizate: „Sluga Naroda”, sitcomul noului președinte Zelenski, și „Holos” (tr. „Vocea„), al starului rock Sviatoslav Vakarciuk, jurat timp de 4 sezoane la Vocea Ucrainei.

Partidului președintelui ucrainean Vladimir Zelenski, „Slujitorul poporului”, a obținut duminică cel mai mare scor la alegerile - 43,9%, potrivit unui sondaj efectuat la ieşirea de la urne.

Citeşte mai multe despre:   ucraina,   gheorghe mazurasu,   rada suprema
 
 
 
Loading...