Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Alegeri prezidențiale SUA. Donald Trump vs. Joe Biden: Ce spun sondajele cu 5 zile înainte de scrutinul istoric din Statele Unite

Alegeri prezidențiale SUA. Donald Trump vs. Joe Biden: Ce spun sondajele cu 5 zile înainte de scrutinul istoric din Statele Unite

Un articol de: Andrei Vlad - 29 Oct 2020, 12:51
Alegeri prezidențiale SUA. Donald Trump vs. Joe Biden: Ce spun sondajele cu 5 zile înainte de scrutinul istoric din Statele Unite foto simbol: Hepta.ro / Zuma Press / Pavlo Gonchar Externe

Alegerile prezidențiale din Statele Unite ale Americii, cel mai așteptat scrutin electoral de pe planetă, va avea loc peste doar câteva zile. Diverse scenarii sunt abordate în spațiul public de politologi, sociologi și jurnaliști. Se iau în calcul sondajele, dar și scenariul petrecut în urmă cu 4 ani, când Donald Trump a reușit surpriza. 

În 2016, utimele sondaje înainte de alegeri, majoritatea realizate de media pro-democrată, o dădeau pe Hillary Clinton cu 4-7 procente înaintea lui Donald Trump. Asta nu a contat prea mult, pentru că omul de afaceri s-a impus grație sistemului de vot american, diferit de cel european, care se bazează pe grupurile de electori. 

Fiecărui stat american îi este atribuit un număr de electori. Astfel, miza nu este neapărat de a strânge mai multe voturi la general, ci de a câștiga în cât mai multe state mari. În 2016, Donald Trump s-a impus cu 306 electori, în timp ce Clinton a avut 232. Soția fostului președinte Bill Clinton a obținut cu 2 milioane mai multe voturi, 64,4 milioane (48,1%), în timp ce Trump a fost votat de 62,3 milioane de cetățeni (46,5%). 

 

Donald Trump vs. Joe Biden. Cum arată sondajele pentru alegerile prezidențiale în SUA

 

În sondaje, situația este similară și în 2020. Joe Biden conduce detașat. Potrivit unui sondaj realizat de BBC, Biden beneficiază de încrederea a 51% dintre votanți, în timp ce Donald Trump are doar 42% în sondaje. De asemenea, și celelalte analize oferă rezultate cu avantaj semnificativ al fostului vicepreședinte în timpul mandatului lui Barack Obama. CNN oferă un avantaj de 12 procente democratului, iar CNBC de 11%.

Având în vedere sistemul cu electori, analiștii americani cred că rezultatul final al cursei pentru Casa Albă va depinde de rezultatul în state-cheie precum Florida, Georgia, Arizona, Carolina de Nord, Michigan, Minnesota, Pennsylvania și Wisconsin. Împreună, au 127 de voturi electorale. De asemenea, contează foarte mult și Texas, Ohio, Iowa, Virginia și Colorado. În urmă cu 4 ani, Donald Trump s-a impus în state precum Florida, Carolina de Nord, Michigan, Arizona și Pennsylvania.

Citeşte mai multe despre:   Donald Trump,   Joe Biden,   alegeri,   alegeri prezidentiale,   alegeri prezidentiale sua