Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Alegeri prezidenţiale în Ucraina: Sătui de actuala clasa politică, ucrainienii se pregătesc să aleagă un comediant fără experienţă, Vladimir Zelenski, în fruntea statului

Alegeri prezidenţiale în Ucraina: Sătui de actuala clasa politică, ucrainienii se pregătesc să aleagă un comediant fără experienţă, Vladimir Zelenski, în fruntea statului

Un articol de: Sebastian Pricop - 21 Apr 2019, 11:26
Alegeri prezidenţiale în Ucraina: Sătui de actuala clasa politică, ucrainienii se pregătesc să aleagă un comediant fără experienţă, Vladimir Zelenski, în fruntea statului Foto: colaj Hepta.ro Externe

Ucrainienii sunt aşteptaţi duminică la urne pentru a îşi alege preşedintele pentru următorii 5 ani. Sondajele de opinie îl dau drept mare favorit pe comediantul Vladimir Zelenski în faţa preşedintele în funcţie Petro Poroşenko. 

La mijloc este conducerea unei ţări aflate în centrul conflictului dintre Occident şi Rusia după protestele de stradă numite Euromaidanul care a mutat ţara de sub influenţa Moscovei într-o direcţie pro-europeană, lucru care a dus totuşi la anexarea de către Rusia a Peninsulei Crimeea şi la agresiunea din est din zona Doneţk şi Lugansk.

Sătui de actuala clasa politică şi de neajunsurile vieţii de zi cu zi, ucrainii par să aleagă un comedian fără experienţă politică dar cu un mesaj populist anti-sistem să îi conducă pentru următorii 5 ani.
Atât Zelenski, cât şi Poroşenko, au schimbat insulte şi acuzaţii în cadrul ultimei dezbateri electorale, dar au promis să păstreze direcţia pro-Vest a ţării, scrie Reuters.

Cu toate acestea, o victorie a lui Zelenski ar marca o schimbare dramatică într-o ţară în care au fost aleşi mereu oameni cu experienţă politică bogată, între care şi trei politicieni care înainte au deţinut funcţia de prim-ministru.

Zelenski a promis să lupte împotriva corupţiei, un mesaj care a prins bine în rândul electoratului care s-a săturat de politicile de zi cu zi într-una din ţările cele mai sărace din Europa la 30 de ani de la obţinerea independenţei din Uniunea Sovietică.

Zelenski vine şi pe fondul populismului care a dus la Brexit, la alegerea lui Donald Trump în Statele Unite, sau la venirea la putere a Mişcării 5 Stele în Italia.

Poroşenko a încercat în mandatul său să apropie ţara de NATO şi Uniunea Europeană şi, în acelaşi timp, să întârească armata pentru a face faţă separatiştilor pro-ruşi din est, dar frustrăile populaţiei privind condiţiile de viaţă şi corupţia endemică a deschis uşa pentru un candidat anti-sistem precum Zelensky.

Doar 9% dintre ucrainieni au încredere în Guvernul lor, cea mai scăzută rata din întreaga lume.

Cu toate că este o prezenţă nouă în politică, Zelenski este văzut drept omul scos în faţă de oligarhul ucrainian Ihor Kolomoisky. Acesta este cercetat de către FBI pentru comiterea mai multor infracțiuni financiare, fiind un afacerist extrem de controversat, fiind chiar bănuit că ar fi comandat și mai multe asasinate, și un oponent acerb al președintelui în funcție, Petro Poroșenko.

Reputația lui Kolomoisky este una complicată. După Euromaidan, acesta a devenit guvernator al unei provincii estice de la granița cu teritoriile preluate de separatiștii pro-ruși. Cu această ocazie, el a finanțat trupe care să se opună separatiștii și chiar a promis recompense de 10.000 de dolari pentru capturarea acestora.

Ulterior, avea să intre într-un conflict deschis cu președintele Petro Poroșenko, unul din motive fiind și decizia din 2016 a Băncii Naționale a Ucrainei de a naționala PrivatBank, deținută de Kolomoisky, pentru că această unitate era în lipsă de bani după ce a făcut împrumuturi de miliarde de dolari către apropiații oligarhului.
 

Citeşte mai multe despre:   Ucraina,   Vladimir Zelenski,   Petro Poroşenko_1