Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Alexei Navalniî, din nou în fața judecătorilor, sâmbătă. Disidentul rus ar putea ajunge într-un lagăr de muncă forţată

Alexei Navalniî, din nou în fața judecătorilor, sâmbătă. Disidentul rus ar putea ajunge într-un lagăr de muncă forţată

Un articol de: Beatris Ionita - 20 Feb 2021, 11:07
Alexei Navalniî, din nou în fața judecătorilor, sâmbătă. Disidentul rus ar putea ajunge într-un lagăr de muncă forţată foto: Hepta.ro / Sputnik / Sputnik Externe

Aleksei Navalnîi merge din nou în fața instanței sâmbătă și riscă să ajungă într-un lagăr de muncă forţată timp de aproape trei ani, scrie AFP.
Miercuri, Curtea Europeană a Drepturilor Omului  a dispus eliberarea opozantului rus, temându-se pentru viața sa, dar solicitarea instanței a fost respinsă rapid de autoritățile ruse. Ministrul rus al Justiției, Konstantin Chuychenko, a reacționat spunând că decizia CEDO este o ingerință fără precedent în activitatea justiției.

Purtătorul de cuvânt al tribunalului din Moscova, a declarat că serviciile penitenciare vor fi libere să-l transfere pe opozant într-unul din numeroasele lagăre de muncă ale Rusiei, dacă decizia din 2 februarie va fi confirmată.

"Ca regulă generală, dacă recursul confirmă decizia instanţei de fond, se consideră că această decizie a intrat în vigoare şi este executorie", spune purtătoare de cuvânt. 

Separat, sâmbătă după-amiaza, Aleksei Navalnîi va apărea în faţa altui judecător într-un proces pentru "defăimare" a unui veteran din cel de-al doilea război mondial.

Procuratura a solicitat o amendă de aproximativ 10.600 de euro şi a cerut, de asemenea, ca pedeapsa cu suspendare să fie transformată în închisoare cu executare.

Majoritatea pedepselor cu închisoarea în Rusia sunt executate în lagăre penitenciare, dintre care unele se află în zone complet izolate. Munca deţinuţilor, de obicei în ateliere de croitorie sau de fabricare a mobilei, este obligatorie. 

Revenit în Rusia în ianuarie, venind din Germania unde a primit îngrijiri medicale după otrăvirea sa pentru care acuză Kremlinul, Aleksei Navalnîi a fost arestat la sosirea sa pe aeroport şi a fost condamnat pe 2 februarie la doi ani şi opt luni de închisoare. Instanţa a transformat o pedeapsă cu închisoarea cu suspendare pentru fraudă datând din 2014 într-o sentinţă fermă pentru încălcarea controlului său judiciar.

Citeşte mai multe despre:   Alexei Navalnii,   proces,   lagar de muncă fortată