Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Alexis Tsipras cere din nou reducerea datoriei externe a Greciei: Propunem și o extindere a scadenţelor la credite şi aplicarea unor dobânzi fixe (VIDEO)

Alexis Tsipras cere din nou reducerea datoriei externe a Greciei: Propunem și o extindere a scadenţelor la credite şi aplicarea unor dobânzi fixe (VIDEO)

Un articol de: B1 TV - 06 Oct 2015, 16:20
Alexis Tsipras cere din nou reducerea datoriei externe a Greciei: Propunem și o extindere a scadenţelor la credite şi aplicarea unor dobânzi fixe (VIDEO) Externe

Grecia cere din nou reducerea datoriei externe a ţării. Într-un discurs ţinut în faţa Parlamentului, premierul Alexis Tsipras a prezentat bugetul de austeritate pentru 2016 şi a anunţat că se va zbate pentru a negocia reducerea datoriilor elene. Planul a fost primit cu reţinere de preşedintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, care a avertizat că Atena trebuie să continue reformele pentru a ieşi din criză.

Proiectul de buget, prezentat de Alexis Tsipras în parlament, precizează că economia va rămâne în recesiune anul viitor, în scădere cu 1,3%, după o contracție de 2,3% în 2015, înainte de revenirea la creștere în 2017. Din acest motiv, premierul elen vrea o reducere a datoriilor externe ale ţării.

Vom propune o extindere a scadenţelor la credite, o reducere a dobânzilor şi aplicarea unor dobânzi fixe. Vom propune şi o clauză pentru legarea valorii ratelor de creşterea economică şi o perioadă de graţie extinsă”, a declarat Tsipras.

Cererea lui Tsipras a fost primită cu reţinere la Bruxelles. Miniștrii de finanțe din zona euro au fost de acord să discute o restructurare limitată a datoriilor, dar nu o ștergere a acestora. Şi asta doar dacă Atena încheie cu succes o primă revizuire a noului program de salvare până la sfârșitul acestui an, ceea ce presupune reforme ale impozitării, pensiilor și administrației publice.

Menţinerea atitudinii faţă de reforme este crucială pentru recâştigarea încrederii în Grecia şi în afara ei.

Ne-am pus de acord asupra următoarelor puncte de referinţă.

După ce vor f implementate, şi sper că acest lucru se va întâmpla până la mijlocul lunii octombrie, vor debloca următoarea plată, în valoare de 2 miliarde de euro”, a declarat președintele Eurogrupului.

Programul de salvare a Greciei va aduce ţării un ămprumut de 86 de miliarde de euro. Datoria publică este prognozată să ajungă anul viitor la 197,7 la sută din PIB. 

Grecia cere din nou reducerea datoriei externe
 

Citeşte mai multe despre:   Grecia,   FMI,   datorie