Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Alina Mungiu Pippidi: Putin vorbește. Ar fi bine să luăm aminte. Fără o înțelegere cu rușii, nu putem rezolva Orientul Mijlociu și resecuriza Europa (VIDEO)

Alina Mungiu Pippidi: Putin vorbește. Ar fi bine să luăm aminte. Fără o înțelegere cu rușii, nu putem rezolva Orientul Mijlociu și resecuriza Europa (VIDEO)

Un articol de: - 03 Aug 2016, 20:42
Alina Mungiu Pippidi: Putin vorbește. Ar fi bine să luăm aminte. Fără o înțelegere cu rușii, nu putem rezolva Orientul Mijlociu și resecuriza Europa (VIDEO) Foto: tomisthecat.ro Externe

Alina Mungiu Pippidi arată, într-un editorial postat pe site-ul România Curată, că președintele rus Vladimir Putin a transmis un avertisment prin discurul pe care l-a susținut la ediția din acest an a Forumului Economic Internațional.

Deși, de obicei, discursurile acestuia pot fi catalogate drept mesaje de propagandă, de această dată, liderul de la Kremlin a transmis un semnal care ar trebui luat în considerare.

Precizând că situația din Siria nu va putea fi stabilizată fără implicarea Rusiei, lucru cunoscut de toată lumea, Pippidi afirmă că argumentele lui Putin nu trebuie ignorate.

”Putin argumentează că americanii au greșit crezâd că poți acționa unilateral și în afara vechilor înțelegeri de la Helsinki care presupuneau dezarmare (sau înarmare) simetrică. El reamintește că s-a opus scuturilor americane și explică de ce acestea sunt o problemă – o dată ce te poți apăra de armele adversarului tău, iar el nu se poate apăra de ale tale, creezi o asimetrie. E ca la șah, spune el. Americanii au hotărât să meargă înainte cu scuturile, deși rușii s-au opus, spune el, rușii nu puteau face față pentru că proiectul era extrem de scump, nici nu aveau mare încredere în eficacitatea lui, dar au avertizat să vor face și ei în compensație ce vor putea. Și au făcut – Rusia nu mai e cea slabă din timpul lui Elțîn. Putin ne avertizează că a terminat de modernizat complexul militar industrial”, precizează Pippidi.

Aceasta mai noteaază că investiția Rusiei în propagandă a fost mult mai rentabilă decât cea a americanilor în scuturi.

”Cum frumos spune un documentar baltic, Putin a avut succes prin propaganda sa subtilă, de remodelare a universului est-european pe cel rusesc, adică împotriva unui Occident văzut ca politic corect, decadent, homofil, prea obsedat de drepturile omului, imperialist, impunând comerțul liber, etc”, mai arată aceasta.

Alina Mungiu Pippidi mai subliniază că Vladimir Putin a argumentat că scuturile americanilor au afectat temelia încrederii care fusese consolidată în anii 80 și 90.

”Putin argumentează că nu doar că americanii i-au lăsat în ofsaid făcându-și scuturi, dar americanii au săpat la temelia încrederii care făcuse ca anii optzeci și nouăzeci să fie siguri și de avans pentru democrație. Americanii au pretins că scuturile astea, care costă enorm, sunt anti-Iran, dar Iranul nu punea nici o amenințare, și e un mare merit al președintelui Obama că a reușit, cu ajutor rusesc, să încheie o înțelegere istorică cu Iranul. (...) Putin face bancuri de români și de polonezi, pe care îi vede doar ca niște pioni care nu înțeleg ei înșiși la ce servește scutul. Aici aș zice că greșește - românii de la început au crezut că americanii mint și că scutul e contra Rusiei”, mai notează Pippidi.  

Un alt argument al lui Vladimir Putin este acela că politica SUA în Orient nu e bună, nu doar că e contra intereselor Rusiei, dar nu dă rezultate nici pentru interesele americane.Scandalul politic al momentului! A ieşit mizeria de sub preş? Gabriela Firea, ameninţată cu moartea de Liviu Dragnea!

De asemenea, mai arată Pippidi, ”Putin spune că lumea e în preajma unui război mondial, că Rusia se simte încolțită de încercarea americană de a tot extinde NATO fără consultare, că occidentalii sunt inconștienți, că el nu face decât să se apere. Că trebuie revenit la sistemul Helsinki de dezarmare asimetrică, în vreme ce acum suntem într-un proces de înarmare continuă, care nu se poate sfârși decât într-un singur fel”.

În acest context, Alina Mungiu Pippidi consideră că este important „să-l asculți pe adversar și să încerci să înțelegi punctul lui de vedere”.

”Europa e la ora aceasta lovită greu, și nimeni nu are planuri de a crește fondurile, cu totul insuficiente, pentru apărare. Depindem de Erdogan să ne apere de refugiați, dar prețul e enorm, în Libia americanii au ajuns să bombardeze ca să protejeze Tripoli de ISIS, că nu mai e nimic de făcut, ca atare bărcile se aliniază pe plajă și acolo. Fără o înțelegere cu rușii, nu putem rezolva Orientul Mijlociu și resecuriza Europa, ca atare va trebui să concepem un sfârșit la povestea cu Crimeea, care nu se va întoarce niciodată în Ucraina, pentru simplul motiv că era rusificată cu mult înainte. Așa problematică cum e Rusia, trebuie să fie parte din soluția mai mare care poate securiza – sau nu – frontierele Europei. De asta e vital ca NATO să continue să discute cu rușii, iar viitorul președinte american să includă pe ruși într-o soluție mai largă, dacă e să avem vreo soluție și să nu ne construim toți ziduri după care să ne adăpostim de ce ne va aduce viitorul. Cine poate construi ziduri, și mai ales cine crede că zidurile sau scuturile aduc vreo securitate zilele astea”, conchide Pippidi.

Avertismentul lui Vladimir Putin

Citeşte mai multe despre:   Alina Mungiu Pippidi,   Rusia,   Vladimir Putin