Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Ambasada Germaniei reacționează în scandalul provocat de articolul din presa germană despre Centenar: Relatări publice nu corespund punctului de vedere al Guvernului Federal

Ambasada Germaniei reacționează în scandalul provocat de articolul din presa germană despre Centenar: Relatări publice nu corespund punctului de vedere al Guvernului Federal

Un articol de: B1.ro - 04 Dec 2018, 15:43
Foto: sunlog.ro Externe

Ambasada Germaniei la București intervine în controversa generată de publicarea de către presa de stat din Germania a unui articol în care se precizează că la 1 Decembrie românii sărbătoresc 100 de ani de la anexarea unei părți a Ungariei. 

Într-un mesaj publicat, marți, pe Facebook, reprezentanța diplomatică transmite că relatările publice nu este punctul de vedere al Guvernului Federal și că a solicitat agenției DPA să corecteze pasajele care făceau referire la ”anexare”. 

”Statul român modern a luat naştere acum 100 de ani prin unificarea mai multor regiuni, printre acestea şi Transilvania. Am sărbătorit, împreună, aniversarea acestui stat român modern la 1 decembrie. Saşii transilvăneni s-au pronunţat şi ei, din proprie iniţiativă, pentru noul stat, la Adunarea Saşilor din ianuarie 1919, de la Mediaş.

Relatări publice care contrazic această înţelegere sau care pot conduce la interpretări eronate nu corespund punctului de vedere al Guvernului Federal. Pe cale de consecinţă, am solicitat Agenţiei Germane de Presă dpa şi televiziunii publice ZDF o corectură a pasajelor respective din materialul «Rumänien feiert 100 Jahre Anschluss Siebenbürgens», publicat la 01.12.2018”, se arată în mesajul publicat pe pagina de Facebook a Ambasadei. 

De altfel, între timp, jurnaliștii de la televiziunea ZDF au schimbat titlul știrii preluate de la Deutsche Presse Agentur (DPA) în care se preciza că, la 1 decembrie românii sărbătoresc anexarea unei părți a Ungariei. Astfel, cuvântul ”anexare” din titlul articolului a fost schimbat că termenul ”aderare”. (Detalii AICI)

Abordarea din presa Germană a fost taxată și de Ministerul român al Afacerilor Externe care a transmis, printr-un comunicat de presă că a luat act cu consternare de conținutul articolului și a calificat abordarea drept una ”tendențioasă care indică o ignorare voită a realităților istorice”. (Detalii AICI)
 

Citeşte mai multe despre:   Ambasada Germaniei,   Romania,   Centenar,   ZDF,   DPA
 
 
 
Loading...