Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe EXCLUSIV // Ambasada Greciei, precizări referitoare la condițiile de călătorie pe teritoriul elen: Trebuie prezentat în continuare rezultatul negativ al unui test PCR pentru COVID-19, efectuat cu 72 de ore înainte

EXCLUSIV // Ambasada Greciei, precizări referitoare la condițiile de călătorie pe teritoriul elen: Trebuie prezentat în continuare rezultatul negativ al unui test PCR pentru COVID-19, efectuat cu 72 de ore înainte

Un articol de: George Forcoș - 05 Aug 2020, 10:15
EXCLUSIV // Ambasada Greciei, precizări referitoare la condițiile de călătorie pe teritoriul elen: Trebuie prezentat în continuare rezultatul negativ al unui test PCR pentru COVID-19, efectuat cu 72 de ore înainte Foto: Pixabay Externe

UPDATE: Ambasada Greciei la București vine cu precizări referitoare la condițiile de călătorie și neagă informația potrivit căreia turiștii români pot sosi pe aeroportul  Eleftherios Venizelos din  Atena doar cu formularul PLF si codul QR. Potrivit Ambasadei, în continuare, este necesară prezentarea rezultatelor negative ale unui test molecular PCR pentru COVID-19, efectuat cu 72 de ore înainte de intrarea în Grecia.

Aceste precizări au loc în contextul în care turiști români aflați în Grecia au precizat pentru B1.RO că se discută ca, începând cu data de 5 august, cei care sosesc pe aeroportul Eleftherios Venizelos din Atena pot fi testați în ziua sosirii. Această informație este infirmată însă de Ambasada Greciei la București.

Redăm mai jos integral răspunsul transmis de Ambasada Greciei pentru B1.RO:

"Conform anunțului cunoscut al guvernului grec (https://www.facebook.com/GreceziaRomania/), pasagerii zborurilor din România către Grecia trebuie să aibă un rezultat negativ al testului molecular (PCR) pentru COVID-19, efectuat cu 72 de ore înainte de intrarea lor în Grecia (desigur, acest lucru nu se aplică cetățenilor greci, rezidenților permanenți din Grecia și tuturor „călătoriilor esențiale”, în conformitate cu reglementările UE relevante).

- Călătorii trebuie să fie testați într-un  laborator cu RT-PCR cu tampon orofaringian sau nazofaringian. Doar călătorii care au un certificat cu  rezultat negativ al testului RT-PCR vor fi autorizați să intre în țară.

- Certificatele trebuie să fie scrise în limba engleză și să poarte numele și pașaportul / numărul național de identificare al călătorului. Certificatele care nu îndeplinesc criteriile de mai sus nu vor fi acceptate. Falsificarea certificatelor este pedepsită de legea greacă.

- Laboratoarele care efectuează testarea RT-PCR ar trebui să fie:

A. Laboratoare naționale de referință

b. Laboratoarele naționale de sănătate publică sauVREME EXTREMĂ în România! A început să ningă abundent

c. Laboratoare private care sunt acreditate de autoritățile naționale de acreditare respective (nu neapărat în mod specific pentru COVID-19).

- Călătorii vor trebui să completeze și să trimită formularul PLF și pot fi supuse testării aleatorii la sosirea la granița greacă".

 

 

Informațiile infirmate de Ambasada Greciei la București

 

Potrivit informațiilor transmise de un turist român pentru B1.RO , informații infirmare de Ambasada României la București, autoritățile din Grecia ar fi anunțat noi condiții pentru turiștii care vor sosi cu avionul, începând de miercuri, 5 august, pe aeoportul Eleftherios Venizelos din Atena. Potrivit acestuia se vor putea efectua testele Covid-19 în incinta aeroportului, pentru toți turistii care doresc, fie că pleacă sau sosesc în Grecia, precum și pentru personalul aeroportului.

“Testul costa 70 de euro și condiția este că trebuie așteptat șase ore în aeroport pentru a primi rezultatul testului. Deci se ajunge doar cu formularul PLF si codul QR, formular care se poate completa și in ziua sosirii, iar testul se poate face în aeroport”, a precizat un turist român pentru B1.RO.

În continuare, este necesară prezentarea rezultatelor negative ale unui test molecular PCR pentru COVID-19, efectuat cu 72 de ore înainte de intrarea în Grecia.

Restricții pentru turiști

 

Autoritățile din Grecia au informat că toți cetățenii străini care intră în Republica Elenă pe cale rutieră prin punctul de trecere a frontierei Kulata Promachonas, în scop turistic, sunt obligați să prezinte un test molecular negativ pentru infecția cu COVID-19, prelevat cu maximum 72 de ore înainte de momentul intrării pe teritoriul Greciei. Testele trebuie efectuate în laboratoare acreditate, iar certificatele trebuie să fie obligatoriu în limba engleză și să conțină numele și prenumele persoanei testate, precum și numărul/seria documentului de călătorie ce va fi prezentat în momentul controlului vamal (pașaport sau carte de identitate).

Începând cu 1 iulie 2020, accesul rutier pe teritoriul elen în scop turistic se face doar prin punctul de trecere al frontierei Kulata (Bulgaria) – Promachonas (Grecia), în timp ce pentru celelalte categorii de călătorii esențiale (serviciu, afaceri, studii, scopuri medicale, etc.), traficul se poate desfășura prin orice punct de frontieră (Nymfeia, Krystallopigi, Kakavia, Kipi, Evzoni).

Persoanele care doresc să intre pe teritoriul Greciei au obligația de a prezenta codul QR, primit în urma completării formularului electronic (Passenger Locator Form).

 

Citeşte mai multe despre:   Grecia,   turism,   COVID-19