Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Ambasada României în Republica Moldova, reacție după criticile aduse de Ambasada Rusiei: „Nu dorim să ne lăsăm atrași în polemici lansate provocator în spațiul public în această perioadă electorală din Republica Moldova”

Ambasada României în Republica Moldova, reacție după criticile aduse de Ambasada Rusiei: „Nu dorim să ne lăsăm atrași în polemici lansate provocator în spațiul public în această perioadă electorală din Republica Moldova”

Un articol de: Vladimir Ionescu - 26 Oct 2020, 18:12
Ambasada României în Republica Moldova, reacție după criticile aduse de Ambasada Rusiei: „Nu dorim să ne lăsăm atrași în polemici lansate provocator în spațiul public în această perioadă electorală din Republica Moldova” Foto: Hepta.ro / Sputnik / Ruslan Shalapuda Externe

Ambasada României în Republica Moldova a reacționat la criticile aduse de Ambasada Federației Ruse în Republica Moldova, despre care spune că „nu este surprinsă”, și a subliniat că nu dorește să se lase atrase „în polemici lansate provocator în spațiul public în această perioadă electorală” din Republica Moldova.

Ambasada României în Republica Moldova, reacție după criticile aduse de Ambasada Rusiei

 

„Ambasada României în Republica Moldova nu este surprinsă de reacția Ambasadei Federației Ruse în Republica Moldova și face următoarele precizări: Transformarea memoriei militarilor căzuți la datorie în războaie în temă electorală este o expresie de cinism la care nu vrem să fim părtași. Nu dorim să ne lăsăm atrași în polemici lansate provocator în spațiul public în această perioadă electorală din Republica Moldova”, a scris Ambasada României în Republica Moldova, luni, pe Facebook.

Potrivit ambasadei, „România are o abordare europeană atât din punct de vedere științific în ceea ce privește studiul, înțelegerea și predarea istoriei, cât și din punctul de vedere al asumării și condamnării publice a ororilor trecutului și este apreciată la nivel european și internațional pentru demersurile numeroase și concrete întreprinse în materie de asumare a trecutului, educație și cercetare privind Holocaustul și comemorarea victimelor Holocaustului, inclusiv pentru introducerea în legislația română a definiției de lucru a antisemitismului, convenita în cadrul Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului (IHRA) în timpul președinției române a acestei organizații”.

 

Ambasada României în Republica Moldova nu este surprinsă de reacția Ambasadei Federației Ruse în Republica Moldova și...

Publicată de Ambasada României în Republica Moldova pe Luni, 26 octombrie 2020

Poziția Ambasadei României în Republica Moldova vine în contextul în care a fost criticată de Ambasada Federației Ruse în Republica Moldova, care a emis un comunicat de presă prin care se arată „nedumerită” de declarațiile ambasadei române despre „soldații regimului Antonescu care au murit eroic la 14 iulie 1941 pentru eliberarea Basarabiei de ocupația sovietică”, transmite Deschide.md. Partea rusă acuză oficialii români de „cinism” pentru că solicită păstrarea „memoriei eterne a eroilor”, și îl numește pe mareșalul Ion Antonescu un „criminal nazist”.

„Descendenții a zeci de mii uciși și torturați de agresorii Antonescu și călăul său Alexianu locuitori din Moldova - moldoveni, ruși, evrei, găgăuzi și bulgari - vor uita cu greu crimele ticăloșilor fasciști care și-au justificat atrocitățile prin «lupta pentru reunificare». Apropo, execuțiile în masă ale rușilor și evreilor din Transnistria pot fi considerate de către administrația română de ocupație o «luptă pentru reunificare»? Sau, poate, «lupta pentru reunificare» este participarea trupelor române de partea lui Hitler la bătălia de la Stalingrad? Și ce zici de complicitatea complicilor naziști ai lui Antonescu la înfometarea locuitorilor din Leningradul asediat?”, se mai arată în același comunicat.

Citeşte mai multe despre:   Republica Moldova,   Rusia