Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Ambasada SUA la Chișinău confirmă că oligarhul Vladimir Plahotniuc se află în America și că este supus procedurilor de extrădare

Ambasada SUA la Chișinău confirmă că oligarhul Vladimir Plahotniuc se află în America și că este supus procedurilor de extrădare

Un articol de: George Lupu - 19 Mar 2020, 16:06
Ambasada SUA la Chișinău confirmă că oligarhul Vladimir Plahotniuc se află în America și că este supus procedurilor de extrădare Foto: Vlad Plahotniuc / Facebook Externe

Ambasada SUA la Chișinău a anunțat că Vladimir Plahotniuc se află în acest moment stabilit pe teritoriul American și că sunt în desfășurare procedure pentru a fi deportat către Republica Moldova, însă acestea vor dura o perioadă semnificativă de timp

„Vladimir Plahotniuc este în prezent în Statele Unite. La moment, este supus procedurilor administrative de deportare. Asemenea proceduri, inclusiv căile permisibile de revizuire judiciară, pot dura perioade semnificative de timp”, a precizat purtătorul de cuvânt al Ambasadei SUA la Chișinău pentru tv8.md.

Procedurile de deportare a fostului președinte PDM ar fi îngreunate și de lipsa unui acord de asistență juridică între Republica Moldova și  SUA.

Amintim faptul că secretarul de Stat Michael Pompeo a remis în ianuarie o declarație în care se spunea că fostul oficial moldovean Vladimir Plahotniuc a fost desemnat public pentru implicare în acte semnificative de corupție și are stabilită interdicția de a obține vize de intrare în SUA. Alături de Vlad Palhotniuc are interdicția de a intra în SUA soția acestuia Oxana Childescu, fiul său Timofei Plahotniuc și copilul său minor.

„Faptele de corupție ale lui Vladimir Plahotniuc au subminat statul de drept și au compromis sever independența instituțiilor democratice din Republica Moldova. Astăzi, îl desemnez public (n.r. - procedură prin care șeful diplomației americane blochează intrarea în țară a unei foste oficialități). Statele Unite sunt alături de Republica Moldova în lupta sa împotriva corupției”, a scris Mike Pompeo, pe Twitter.

Vladimir Plahotniuc, fugit din Republica Moldova, la scurt timp după criza politică din vara anului trecut, este dat în urmărire international. El are calitate de învinuit, în cauze penale care vizează spălarea banilor, săvârșită în proporții deosebit de mari.

Potrivit procurorilor, pe parcursul anilor 2013 – 2015, acesta a creat o schemă infracțională cu scopul de a transfera, dobândi, deține și utiliza bunuri despre care știa că sunt venituri ilicite. Procurorii susțin că având intenția de a tănui aceste bunuri, Plahotniuc a înființat, prin intermediul unor persoane interpuse, mai multe companii rezidente și nerezidente, prin care a organizat circulația mijloacelor băneși în proporții deosebit de mari – circa 18 000 000 dolari SUA și 3 500 000 euro. Materialele cauzei ar demonstra că Plahotniuc știa că aceste sume constituie mijloace financiare ilicite obținute din creditele bancare neperformante acordate de către BANCA DE ECONOMII S.A., BC UNIBANK S.A. și BC BANCA SOCIALĂ S.A.

Un mandat de arestare pentru 30 de zile pe numele fostului lider al PDM a fost emis la 11 octombrie de Judecătoria Chișinău.