Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Ambasadorul moldovean la Washington: ”SUA reprezintă pentru Republica Moldova unul dintre cei mai importanți parteneri strategici”

Ambasadorul moldovean la Washington: ”SUA reprezintă pentru Republica Moldova unul dintre cei mai importanți parteneri strategici”

Un articol de: Vladimir Ionescu - 19 Apr 2019, 19:31
foto: Hepta.ro / Sputnik / Miroslav Rotar / Sputnik Externe

SUA reprezintă pentru Republica Moldova unul dintre cei mai importanți parteneri strategici, iar poziția pe care o adoptă Washington-ul față de statul nostru este una determinantă pentru întreaga politică externă promovată la Chișinău, a declarat Cristina Bălan, ambasadorul moldovean din America, potrivit deschide.md.

„Relația noastră bilaterală este în continuă creștere, ca angajament și rezultate. La capitolul relațiilor comercial-economice, marcăm în mod constant progrese importante. Câteva luni în urmă, a avut la în Washington D.C. reuniunea comisiei inter-guvernamentale, în cadrul căreia am trasat priorități pentru cooperare. Ca rezultat, săptămâna trecută a venit la Chișinău prima misiune economică americană din ultimii zece ani, formată din peste 20 de companii și oficiali din Departamentul Comerțului din SUA. Pe 12 aprilie a fost anunțată deschiderea oficiului comercial american la Chișinău, ceea ce înseamnă că guvernul american va putea să acorde asistență sporită companiilor din SUA care urmăresc extinderea activităților în Republica Moldova”, a spus Cristina Bălan.

Diplomatul a precizat că SUA sunt țara care susține cel mai mult Republica Moldova în ceea ce privește sectorul de securitate și apărare.

„În domeniul securității și al apărării, avem o colaborare eficientă între Ministerul Apărării din Republica Moldova și Departamentul de Apărare al SUA. Nu există o altă țară care să ne susțină mai mult la acest capitol. În plus, Republica Moldova are un parteneriat productiv și de lungă durată cu Garda Națională a Carolinei de Nord, care susține dezvoltarea capacităților militare a Republicii Moldova la nivel de instruire, dotare și echipare”, a explicat Bălan.

Nu în ultimul rând, ambasadorul Moldovei din SUA a precizat că, referitor la politica regională, Administrația Trump înțelege că statul din stânga Prutului este expus unei competiții între marile puteri ale lumii.

„Modul în care partidele din Republica Moldova se manifestă în raport cu competitorii lor nu intră în atenția Washington-ului, cât timp nu sunt încălcate standarde democratice sau legale. De aceea, datoria noastră este să înțelegem că suntem parte dintr-un proces, iar pentru contactul cu partenerii americani trebuie să ne alegem cât mai bine prioritățile.

Referitor la politica regională, conform Strategiei de Securitate Națională elaborată de Administrația Trump, SUA înțelege ca suntem expuși unei competiții ale marilor puteri ale lumii și va depune eforturi pentru a-și extinde influență pozitivă în regiunea noastră. Noi avem nevoie de o alternativă puternică. Totodată, SUA respectă independența și suveranitatea aliaților săi și se așteaptă, în mod rezonabil, la același tratament de la alții”, a mărturisit Cristina Bălan.

Citeşte mai multe despre:   SUA,   republica moldova,   Cristina Balan
 
Loading...