Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Ambasadorul României la Berlin, Emil Hurezeanu, anunță că Legea muncii va fi schimbată în Germania după protestele muncitorilor sezonieri

Ambasadorul României la Berlin, Emil Hurezeanu, anunță că Legea muncii va fi schimbată în Germania după protestele muncitorilor sezonieri

Un articol de: George Lupu - 20 Mai 2020, 00:11
Ambasadorul României la Berlin, Emil Hurezeanu, anunță că Legea muncii va fi schimbată în Germania după protestele muncitorilor sezonieri sursa foto:Inquam Photos / George Călin Externe

După ce mai mulți muncitori români sezonieri au protestat în Germania împotriva condițiilor de muncă și cazare,  legislației muncii în această țară ar urma să fie schimbată, a anunțat ambasadorul României la Berlin, Emil Hurezeanu. Acesta a precizat că există în lucru un proiect legislativ care urmează să aducă schimbări importante pentrumuncitorii sezonieri din Germania.

„Mâine, ministrul Muncii din Germania va prezenta în ședința de guvern, cancelarului Angela Merkel, un proiect pentru a schimba legislația muncii, în abatoare, unde snut mulți muncitor sezonieri, dar și în agricultură. Ministrul cere, de exemplu, să fie eliminați subcontractorii, pentru că în lanțul acesta dintre angajator și angajat au intervenit agenții de muncă, alți angajatori intermediari.

Uneori, sunt patru-cinci subcontractori, iar distanța dintre angajatorul principal și angajați a crescut foarte mult în detrimentul angajatului. Oamenii vorbesc cu subangajatorii, nu cu angajatorii direcți. Ministrul german al Muncii vrea să prezinte mâine - e o premieră istorică în Germania - un proiect prin care aceste lanțuri de subangajatori, din industria cărnii în principal, să fie desființate”, a explicat Emil Hurezeanu, la Digi 24.

 

Proteste le muncitorilor sezonieri în Germania

 

Mai mulți muncitori sezonieri din Bornheim s-au revoltat încă de vineri împotriva condiţiilor de lucru şi de cazare. Potrivit unor informaţii peste 100 dintre ei, majoritatea români, au refuzat să muncească.

De asemenea, protestul muncitorilor sezonieri a continuat luni, când aproximativ 50 dintre ei de la firma Ritter din Bornheim, care lucrează la recoltarea sparanghelului, au manifestat împotriva condiţiilor de muncă şi de cazare. Poliţia a comunicat că demonstraţia lucrătorilor s-a desfăşurat paşnic.

Cu toate acestea, organele private de securitate ale firmei au interzis accesul muncitorilor la barăcile unde locuiau – a afirmat un reprezentant sindical.

 

 

 

Reacția ministrului Muncii Violeta Alexandru cu privire la condițiile muncitorilor sezonieri

 

Situația muncitorilor români din Germania a atras atenția minstrului Muncii, Violeta Alexandru, care a reacționat în urma acestor incidente. După ce mai multe abatoare germane s-au transformat în focare de infecție cu coronavirus, aceasta a precizat că trebuie regândite condițiile în care anumite persoane din Europa de Est lucrează în fermele în fermele și în industria alimentară din Occident.

Violeta Alexandru a vorbit despre vizita ei în Germania și luni seară, în direct pe B1 TV, la „Dosar de politician” cu Silviu Mănăstire. Aceasta a precizat că a găsit oficiali receptivi la mesajul ei și pe lângă instituțiile care au mandat să verifice îndeplinirea regulilor în privința contractelor de muncă,

"Important este să existe un mecanism de verificare, care să funcționeze alert. Am încrederea, după aceste discuții, că lucrurile se vor și vedea în practică, în perioada următoare”, afirma Violeta Alexandru.