Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Ambasadorul României la Londra: În Marea Britanie s-a creat o cultură a vinei puse pe seama românilor și bulgarilor

Ambasadorul României la Londra: În Marea Britanie s-a creat o cultură a vinei puse pe seama românilor și bulgarilor

Est-europenii nu se bucură de o presă prea favorabilă în Marea Britanie, mai mulți factori precum dificultățile economice, măsurile de austeritate și contextul electoral conducând la crearea unei culturi a vinei în opinia publică din Regat față de români și bulgari, semnează ambasadorul României la Londra, Ion Jinga, un articol publicat de Huffington Post.

Jinga pune accent pe frica ”valului imigranțiilor” și a infracționalității și spune că presa a distorsionat în așa manieră aceste asocieri cu popoarele est-europene încât ”poate alimenta incidente motivate rasist”. Deopotrivă, Jinga citează o cercetare LSE în care se arată că nivelul infracțiunilor în cartierele predominate de imigranți est-europeni a scăzut semnificativ, precizând că nu se găsește aproape niciun motiv pentru a relaționa sosirea străinilor în Regat cu creșterea nivelului violențelor.

Românii care trăiesc în M.Britanie, pledează ambasadorul, sunt "bine integraţi în comunităţile locale, iar prezenţa lor este în principal rezultatul cererii piaţei britanice", subliniind că ei prezintă cea mai mare rată a angajărilor (85%), că 40% au studii universitare finalizate, că "munesc din greu, plătesc taxe şi sunt preţuiţi de angajatori" şi plătesc către statul britanic mai mult decât primesc. Reputaţia lor este afectată de materiale de presă negative, adaugă el.

Diplomatul insistă pe faptul că autoritățile române din București cât și din Londra au o ”toleranță zero” față de infracțiunile comise de români în Marea Britanie, precizând că au în același timp parte de o cooperare ”excelentă” cu poliția britanică.

”Ca cetățeni ai Uniunii Europene, românii au voie să meargă oriunde vor în interiorul Uniunii – la fel ca britanicii”, continuă Jinga, precizând totuși că, potrivit unor statistici, Marea Britanie nu se află printre destinațiile favorite de români pentru începutul anului 2014.

"Corectitudinea a făcut întotdeauna parte din moştenirea britanică. Românii împărtăşesc aceleaşi valori care fac din Regatul Unit o societate modernă şi un model. Ei au un puternic sentiment de respect faţă de britanici. Cred că românii care trăiesc în Marea Britanie merită să fie trataţi cu acelaşi respect", conchide Jinga în acest articol.

Citeşte mai multe despre:   Marea Britanie