Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Ambasadorul României la Roma, George Bologan : Nu a fost încheiat vreun acord privind sosirea, în Italia, a unor lucrători români sezonieri

Ambasadorul României la Roma, George Bologan : Nu a fost încheiat vreun acord privind sosirea, în Italia, a unor lucrători români sezonieri

Un articol de: George Lupu - 09 Apr 2020, 19:22
Ambasadorul României la Roma, George Bologan : Nu a fost încheiat vreun acord privind sosirea, în Italia, a unor lucrători români sezonieri Externe

Ambasadorul României în Republica Italiană, George Bologan, a anunțat că în urma unei discuții cu ministrul italian pentru politici agricole, alimentare și forestiere, Teresa Bellanova, nu a fost încheiat vreun acord privind sosirea, în Italia, a unor lucrători români, în condițiile în care Ambasada nu are astfel de atribuții. De asemenea nu au fost avansate propuneri de cifre privind un posibil număr al românilor care ar putea veni să lucreze în Italia, cea maia fectată țară de criza provoicată de COVID-19, în contextul pandemiei.

Ambada precizează că dialogul misiunii diplomatice și asociațiile de producători agricoli a avut ca singur scop sprijinirea lucrătorilor români din Italia, având în vedere prezența în Peninsulă a unor cetățeni români care au fost afectați de restrângerea activității economice, în contextul COVID-19.

“România reiterează disponibilitatea de colaborare cu Italia pentru a identifica o soluție, pe fondul complexității fără precedent din statele noastre. Orice soluție trebuie sa se încadreze în regulile prevăzute de ordonanțele adoptate de Guvernul României pentru gestionarea efectelor epidemiei de COVID-19. De asemenea, ambasadorul a sugerat autorităților italiene, în cadrul discuției, să aibă în vedere și forța de muncă română deja prezentă în Italia, ținând cont de posibilitatea de a redirecționa cetățenii români care au rămas fără o sursă de venit, în contextul COVID-19, către oportunitățile de muncă în domeniul agricol”, anunță Ambasada României la Roma, prin intermediul unui mesaj publicat pe rețelele de socializare.

Aceasta subliniază faptul că problematica lucrătorilor români din Italia est o prioritate , principalul interes fiind asigurarea respectării drepturilor și a protejării statutului acestora.

 

Germania a adoptat un nou plan care prevede aducerea unui număr de 80.000 de muncitori 

 

Anunțul are loc în contextul în care sute de mii de români care desfășurau activități sezoniere în statele occidentale au o situație incertă din cauza restricțiilor impuse de guverne în contextul pandemiei de COVID-19.  Spre deosebire de Italia, Guvernul de la Berlin a adoptat un nou plan care prevede aducerea unui număr de 80.000 de muncitori din România și statele est europene pentru a completa deficitul de personal din agricultură.

Ministrul Agriculturii din Germania, Julia Kloecker, a spus că noul plan va permite să sosească până la 40.000 de lucrători sezonieri în aprilie, iar alți 40.000 în mai.

Nu mai puțin de 150 de muncitori au decolat joi după amiaza, de pe Aeroportul Internațional din Sibiu și au ajuns în siguranță  la Dusseldorf, Germania, unde sunt așteptați să muncească la strângerea recoltei de primăvară, în plină pandemie de COVID-19. 

Scene șocante au avut loc joi pe Aeroportul Internațional din Cluj-Napoca, unde  aproximativ 1.500 de români s-au îngrămădit, în ciuda pericolului reprezentat de pandemia de COVID-19, pentru a se îmbarca în 12 zboruri tip charter special organizate, cu destinația Germania.

 

Italia rămâne cea mai afectată țară de pandemia COVID-19

 

În Italia au fost raportate 3.836 de cazuri noi de infectări cu noul coronavirus, numărul total al îmbolnăvirilor a ajuns la 139.422. Totodată, în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 542 de decese, numărul total al victimelor ajungând la 17.669, a nunțat Protecția Civilă italiană miercuri.

Deși au fost luate o serie de restricții dure de către Guvernul de la Roma pentru a combate Pandemia de Coronavirus, experții avertizează că va mai dura pentru a înțelege dacă aceste măsuri funcționează,

 

 

 

 

 

Citeşte mai multe despre:   Italia,   Romania