Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Ambasadorul rus la București: România a devenit un furnizor de INSECURITATE și de destabilizare în regiune din cauza rachetelor de la Deveselu / SUA îi instruiesc pe aliații din NATO cum să folosească armele nucleare

Ambasadorul rus la București: România a devenit un furnizor de INSECURITATE și de destabilizare în regiune din cauza rachetelor de la Deveselu / SUA îi instruiesc pe aliații din NATO cum să folosească armele nucleare

Un articol de: B1.ro - 16 Oct 2018, 11:38
sursa foto: Inquam Photos / Adel Al-Haddad Externe

Cu ocazia împlinirii a 140 de ani de relații diplomatice româno-ruse, ambasadorul rus la București, Valeri Kuzmin, a acordat un interviu portalului Vești din Rusia, în care a încercat să explice poziția Moscovei față de impasul evident în relațiile dintre cele două țări.

Kuzmin a folosit acest prilej pentru a aduce noi acuzații voalate României, în special din cauza scutului anti rachetă de la Deveselu. Ambasadorul rus a atacat partea română pentru parteneriatul cu UE și, în special cu NATO, declarând fățiș că poziția critică a președintelui Vladimir Putin față de România este cauzată de proiectele militare americane din țara noastră.

Iată principalele declarații făcute de Valeri Kuzmin

În opinia mea (gândul nu este nou, dar îl pot repeta), una dintre principalele cauze pentru care în relațiile noastre diplomatice și politice există o anumită înghețare, o anumită încetinire și chiar, periodic, niște complicații este legată de faptul că România, în stadiul actual, și-a delegat în mare măsură suveranitatea națională la acele uniuni interstatale din care face parte, Uniunea Europeană și NATO și, prin urmare, uneori nu este independentă în luarea deciziilor sale…"

Din partea NATO (din partea Uniunii Europene, poate într-o mai mică măsură) vedem o retorică anti-rusă, parcă auto-stimulantă, în timp ce în realitate – și nu am menționat în zadar contradicția mai acută și mai gravă dintre SUA și Uniunea Europeană care a apărut în ultima perioadă – practic, este vorba de o concurență economică geopolitică și necinstită.

Din ce cauza a apărut scutul antirachetă american? Tocmai din cauza acelei amenințări imaginare, din cauza agresivității mitice rusești, care, chipurile, și-ar fi spus cuvântul în „anexarea ilegală a Crimeei”. (…) După cum știți, acordul privind Deveselu nu a fost semnat deloc după ”anexarea” Crimeei, ci în 2011. Iar în 2016, baza militară a devenit funcțională.

România consideră că instalațiile de apărare antirachetă sunt defensive, care nu pot fi folosite niciodată ca arme ofensive. Ceea ce este incorect. Deoarece, din punct de vedere tehnic, chiar și rachete de croazieră ”Tomahawk”, cu orice echipament, chiar nuclear, pot fi trimise de la aceste lansatoare. Ni se spune că acest lucru este imposibil. Știm bine că, de exemplu, Statele Unite, ca una dintre sarcinile doctrinei lor defensive, sau militare, și-au propus să-i instruiască pe aliații din NATO în privința modului în care ar putea să folosească armele nucleare – nu încă strategice, ci diferite tipuri de arme nucleare. Ce se află în spatele acestui lucru, ce urmează, acum nu putem să presupunem nimic, dar tendința, și una foarte periculoasă, este evidentă.

Ca răspuns la cuvintele des repetate aici, precum că România a devenit un „furnizor de securitate” se poate obiecta: ea a devenit un furnizor de insecuritate și de destabilizare în această regiune, din cauza rachetelor de la Deveselu.

Apropo, în Rusia nu există nici o retorică anti-română … Din păcate, în România, încercările de a explica logica poziției noastre sunt percepute ca amenințări și acest lucru nu este adecvat. Când Putin explică de ce Deveselu nu poate fi un factor pozitiv sau chiar neutru pentru noi, acest lucru este perceput ca o amenințare. Dar, scuzați-ne, trebuie să respectăm o succesiune logică: mai întâi – cauza, apoi – consecința. Cauza este Deveselu și nu invers.

Citiți interviul integral pe portalul Vești din Rusia

Citeşte mai multe despre:   Valeri Kuzmin,   Rusia,   Vladimir Putin,   Deveselu,   NATO
 
 
 
Loading...