Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Ambasadorul Rusiei la Varșovia și-a retras afirmațiile potrivit cărora Polonia ar fi fost parțial vinovată de izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial

Ambasadorul Rusiei la Varșovia și-a retras afirmațiile potrivit cărora Polonia ar fi fost parțial vinovată de izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial

Un articol de: -
Foto: theglobeandmail.com Externe

Ambasadorul Rusiei la Varșovia, Serghei Andreev, a declarat că regretă că a spus că Polonia este parțial vinovată de izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial. El a precizat că ”nu a fost suficient de clar" și că a lăsat loc pentru "interpretări eronate", informează AFP și Reuters, citate de Agerpres.

"Nu am vrut să spun că Polonia este co-responsabilă de izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial. Nu am avut intenția să aduc o ofensă poporului polonez. Îmi pare rău că nu am fost suficient de clar (...), ceea ce a condus la interpretări eronate privind co-responsabilitatea pentru cel de-Al Doilea Război Mondial", a spus ambasadorul a ieșirea de la Ministerul de Externe polonez, unde a fost convocat pentru a oferi explicații în legătură cu afirmațiile făcute vineri în cadrul unui interviu televizat.

Totuși, el și-a menținut opinia potrivit căreia  "politica Poloniei din anii '30 a condus la catastrofa" din 1939. El a reiterat astfel afirmațiile făcute în mai de Vladimir Putin.

"Avem concepții diferite privind istoria noastră comună. Trebuie să le acceptăm și să nu ne enervăm", a mai spus Serghei Andreev.

Diplomatul a adus de asemenea un omagiu rezistenței poloneze, subliniind în același timp participarea armatei sovietice la înfrângerea Germaniei naziste și cerând respect pentru "cei 600.000 de soldați și ofițeri ai Armatei Roșii căzuți în luptele pentru eliberarea Poloniei".

Declarațiile făcute vineri de ambasadorul rus la Varșovia au amplificat tensiunile deja existente dintre Polonia și Rusia, din cauza anexării Crimeii de către Rusia și a conflictului ucrainean.

Într-un interviu acordat vineri seară postului polonez de televiziune TVN24, ambasadorul rus a acuzat Polonia că "a blocat crearea unei coaliții împotriva Germaniei naziste". "Astfel, Polonia a fost co-responsabilă de catastrofa din septembrie" 1939, a adăugat el.

El a justificat în interviu invazia sovietică de la 17 septembrie 1939 prin necesitatea "de a garanta securitatea URSS". În opinia sa, represiunile sovietice împotriva rezistenței poloneze la sfârșitul războiului și după război au fost motivate de "dorința (URSS) de a avea o țară prietenă la frontierele sale".

Varșovia a reacționat virulent la aceste declarații și a acuzat Moscova că revine la metodele de manipulare din epoca stalinistă.

”Afirmațiile făcute de cel mai înalt reprezentant al statului rus în Polonia pun sub semnul întrebării adevărul istoric și amintesc de interpretările cele mai mincinoase din epoca stalinistă și comunistă asupra evenimentelor", a transmis Ministerul polonez de Externe.

Varșovia a considerat de asemenea că opiniile exprimate de ambasadorul Serghei Andreev sunt "dăunătoare relațiilor dintre Polonia și Rusia".

Citeşte mai multe despre:   Polonia,   Rusia,   tensiuni,   Varsovia,   Al Doilea Razboi Mondial
 
 
 
Loading...