Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Ambasadorul SUA la Beijing, Terry Branstad, și-a anunțat demisia

Ambasadorul SUA la Beijing, Terry Branstad, și-a anunțat demisia

Un articol de: Catinca Giosanu - 14 Sep 2020, 17:05
Ambasadorul SUA la Beijing, Terry Branstad, și-a anunțat demisia Sursa Foto: www.caleaeuropeana.ro Externe

Ambasadorul Statelor Unite în China, Terry Branstad, oficialul american cu cel mai înalt rang prezent la Beijing din 2017, şi-a prezentat demisia a anunţat luni, prin Twitter, secretarul de Stat american, Mike Pompeo, într-un context de tensiuni puternice între cele două ţări, transmite agenția de știri AFP.

De menționat este că anunțul a fost făcut fără a preciza motivul deciziei.

 

 

Ambasadorul SUA în China a demisionat

 

 

„Îmi voi părăsi postul de ambasador al SUA în Republica Populară Chineză la începutul lunii viitoare. A fost o onoare extraordinară reprezentarea președintelui SUA și a poporului american în ultimii mai bine de trei ani”, a scris Branstad luni, 14 septembrie, pe contul de Twitter al Ambasadei americane din Beijing.

„Plec la fel de optimist cum am ajuns. Am întâlnit o mulțime de oameni extraordinari aici, în China. Soția mea, Chris, și eu nu vă vom uita niciodată ospitalitatea”, a mai declarat reprezentantul SUA.

 A văzut pe stradă un cerșetor cu un munte de bani în față. S-a apropiat de el și nu i-a venit să creadă când a aflat cine este

 

Mike Pompeo: Branstad a contribuit la rebalansarea relațiilor SUA-China cu efecte de lungă durată

 

 

Secretarul de stat, Mike Pompeo, i-a mulțumit ambasadorului pentru munca depusă. 

”Îi mulţumesc ambasadorului Terry Branstad pentru mandatul de peste trei ani în serviciul poporului american în calitatea de ambasador în Republica Populară China”, a afirmat Mike Pompeo, conform Reuters.

De asemenea, el apreciază, într-un mesaj postat pe Twitter, că Terry Branstad a ”contribuit la reechilibrarea relaţiilor Statelor Unite cu China, pentru ca ele să se bazeze mai mult pe rezultate, bilaterale şi echilibrate”:

”Ambasadorul Branstad a contribuit la reechilibrarea relaţiilor SUA-China, astfel încât să fie orientate spre rezultate, să fie axate pe principiul reciprocităţii şi să fie corecte. Această abordare va avea efecte pozitive durabile în deceniile următoare asupra politicii externe a SUA în zona Asia-Pacific”, a declarat Mike Pompeo.

Totodată, secretarul Pompeo a spus că „președintele Donald Trump l-a ales pe ambasadorul Branstad pentru că experiența sa cu China dobândită în zeci de ani l-a făcut persoana cea mai potrivită pentru a reprezenta Administrația și pentru a apăra interesele și idealurile americane în această relație importantă”.

Mai mult decât atât, ministerul chinez de Externe a afirmat că nu a fost informat oficial despre demisia ambasadorului american, care intervine în contextul relaţiilor bilaterale tensionate.

Terry Edward Branstad, în vârstă de 73 de ani, a fost guvernatorul statului Iowa din Midwestul american în două rânduri, din ianuarie 1983 până în ianuarie 1999 şi din ianuarie 2011 în 2017. Diplomatul se afla la post la Beijing din 2017, reprezentând Washingtonul într-o perioadă de tensiuni cu China în legătură cu comerţul, revendicările teritoriale locale, a crizei sanitare declanșată de noul coronavirus de tip SARS-CoV-2 şi tensiunilor de la Hong Kong.

În urmă cu trei luni, Branstad a fost convocat de Beijing, după ce preşedintele american, Donald Trump, a semnat o lege care autorizează impunerea unor sancţiuni liderilor Hong Kongului, o acţiune pe care Ministerul chinez de Externe a denunţat-o drept ”un amestec grosolan în afacerile interne chineze”.

Citeşte mai multe despre:   Statele Unite,   China