Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Ambasadorul UE în Cuba, convocat la Bruxelles „pentru a oferi explicații”, după ce a semnat o scrisoare către Joe Biden prin care se cere ridicarea embargoului impus de SUA

Ambasadorul UE în Cuba, convocat la Bruxelles „pentru a oferi explicații”, după ce a semnat o scrisoare către Joe Biden prin care se cere ridicarea embargoului impus de SUA

Un articol de: Vladimir Ionescu - 27 Feb 2021, 21:48
Ambasadorul UE în Cuba, convocat la Bruxelles „pentru a oferi explicații”, după ce a semnat o scrisoare către Joe Biden prin care se cere ridicarea embargoului impus de SUA foto: Pixabay Externe

Josep Borrell, șeful politicii externe a UE, i-a comunicat ambasadorului în Cuba să se întoarcă la Bruxelles „pentru a oferi explicații” în ceea ce privește decizia de a semna o scrisoare controversată adresată președintelui american Joe Biden, transmite Politico Europe.

Scrisoare controversată semnată de ambasadorul UE în Cuba. Albert Navarro s-a alăturat apelului către Joe Biden privind ridicarea embargoului impus de SUA

 

Convocarea ambasadorului UE în Cuba, Alberto Navarro, vine în contextul în care 16 eurodeputați i-au trimis o scrisoare lui Josep Borrell în această săptămână, solicitându-i Înaltului Reprezentat pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate să îl concedieze pe Navarro.

Eurodeputații respectivi au criticat mai multe acțiuni ale ambasadorului, în special „inițiativa sa inacceptabilă” din februarie, când a semnat o scrisoare deschisă adresată lui Joe Biden, prin care președintelui SUA i se solicita „să întreprindă personal acțiuni executive” pentru a ridica restricțiile de afaceri și de călătorie împotriva Cubei. Prin aceeași scrisoare, Statelor Unite li se mai cerea să înceteze să mai fie „un vecin ostil” pentru Cuba și să nu se mai „amestece” în afacerile sale interne.

„Am primit scrisoarea (eurodeputaților, n.r.) și i-am solicitat ambasadorului să vină la Bruxelles pentru a oferi explicații” lui Josep Borrell, a precizat un purtător de cuvânt al UE, în replică la întrebările adresate de Politico. „Între timp, i-am cerut să furnizeze o notă prin care să detalieze chestiunea”, a mai spus purtătorul de cuvânt.

Deși acesta nu a dorit să precizeze dacă Josep Borrell îl va concedia pe Alberto Navarro sau nu, convocarea sa la Bruxelles poate fi interpretată ca o mustrare puternică.

Borrell însuși a criticat în mod public embargoul impus Cubei de SUA, în timpul conferinței de presă susținute alături de Serghei Lavrov, în cadrul vizitei desfășurate în Rusia în această lună.

Cu toate acestea, faptul că un diplomat de top – aparent din proprie inițiativă – a semnat o scrisoare făcând solicitări de acest gen Statelor Unite a stârnit semne de întrebare, cu eurodeputații explicând că ambasadorul s-a adresat „guvernului unei țări terțe, un prieten și un aliat al UE, unde nu este acreditat”.

Ceilalți semnatari ai scrisorii către președintele SUA erau preponderent cetățeni obișnuiți din Cuba, inclusiv artiști, profesori, jurnaliști și studenți.

În plângerea înaintată căte Josep Borrell, eurodeputații au catalogat gestul ambasadorului drept „un act grav” care se abate de la o linie de acțiune conformă cu „apărarea intereselor și valorilor noastre”.Lovitură grea pentru Diana Șoșoacă! Ar putea fi închis

„Considerăm că actualul ambasador nu este demn de funcțiile înalte pe care le deține și cu care a fost încredințat, și vă solicităm cu tărie să dați curs înlocuirii sale imediate”, se arată în scrisoarea eurodeputaților către Josep Borrell, șeful politicii externe a UE.

Citeşte mai multe despre:   Joe Biden,   SUA,   Cuba,   UE,   Josep Borrell