Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Tensiuni privind extinderea apelor teritoriale de către Grecia. Turcia transmite amenințări de război

Tensiuni privind extinderea apelor teritoriale de către Grecia. Turcia transmite amenințări de război

Un articol de: Beatris Ionita - 30 Aug 2020, 10:00
Tensiuni privind extinderea apelor teritoriale de către Grecia. Turcia transmite amenințări de război Sursa Foto: Twitter/ Christian_Syria Externe

Tensiuni și amenințări de război între Grecia și Tucia după ce guvernul elen a anunțat că vrea să-şi extindă limita apelor teritoriale până la 12 mile marine (22,2 kilometri) în Marea Egee, de-a lungul ţărmurilor estice, spre Turcia.

 

Turcia transmite amenințări de război Greciei

 

“Ei nu îşi pot extinde apele teritoriale la 12 mile în Marea Egee.Acesta este un motiv de război sau casus belli. Nu este problema noastră dacă se extind la 12 km în Marea Ionică ... dar poziţia noastră îfață de Marea Egee este extrem de clară", a spus Ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu, referindu-se la marea care separă cele două ţări, relatează ahvalnews.com.

Turcia şi Grecia au fiecare câte 6 mile marine de ape teritoriale în Marea Egee, unde se află mai multe insule greceşti situate în apropierea teritoriului turc.

Ministerul grec de externe a reacţionat la aceste declaraţii, spunând că strategia Turciei de a-şi ameninţa cu războiul vecinii pentru că încearcă să îşi îndeplinească drepturile legale “contravine culturii politice internaţionale”.

 

 

 

În prezent, nave de război turceşti şi greceşti se monitorizează reciproc şi organizează exerciţii în Mediterana de Est.

Grecia şi Uniunea Europeană consideră că explorările de zăcăminte de hidrocarburi ale Turciei în zonă sunt ilegale. Ankara susţine însă că acţionează în propria zonă economică exclusivă. UE a ameninţa guvernul grec cu sancţiuni.

Relațiile dintre cele două țări sunt tensionate de mult timp, inclusiv din cauza disputei asupra Ciprului și faptului că Grecia a oferit protecție fugarilor din gruparea teroristă Gülenist (FETÖ) care au luat parte la tentativa de lovitură eșuată din 2016. Cele două țări au, de asemenea, probleme diplomatice în ceea ce privește drepturile comunităților turco-musulmane și greco-ortodoxe. Cele două țări au ajuns în pragul războiului în 1996, disputându-și  insulele nelocuite Kardak, situate între lanțul grecesc de insule din Dodecanez și coasta sud-vestică a Turciei.

Citeşte mai multe despre:   Grecia,   Turcia