Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Amy Coney Barrett este nominalizarea lui Donald Trump pentru Curtea Supremă a SUA: „Iubesc Statele Unite și iubesc Constituția Statelor Unite” (VIDEO)

Amy Coney Barrett este nominalizarea lui Donald Trump pentru Curtea Supremă a SUA: „Iubesc Statele Unite și iubesc Constituția Statelor Unite” (VIDEO)

Un articol de: Vladimir Ionescu - 27 Sep 2020, 19:23
Amy Coney Barrett este nominalizarea lui Donald Trump pentru Curtea Supremă a SUA: „Iubesc Statele Unite și iubesc Constituția Statelor Unite” (VIDEO) foto: captură imagini Casa Albă Externe

Președintele Donald Trump a anunțat, sâmbătă, că o nominalizează pe Amy Coney Barrett pentru postul liber de judecător de la Curtea Supremă, ce a devenit vacant odată cu moartea regretatei Ruth Bader Ginsburg. Mișcarea liderului american ar putea înclina și mai mult spre dreapta balanța ideologică a celei mai importante instanțe americane, cu condiția să fie validată de Senat, potrivit Fox News.

Președintele Donald Trump o nominalizează pe Amy Coney Barrett pentru Curtea Supremă a SUA

 

„Astăzi am onoarea de a nominaliza una dintre cele mai strălucite și talentate minți juridice ale națiunii noastre la Curtea Supremă. Este o femeie cu realizări fără egal, cu un intelec înălțător, cu recomandări veritabile și cu o loialitate de neclintit față de Constituție”, a afirmat președintele Donald Trump, care a mai numit doi judecători la Curtea Supremă în mandatul său la Casa Albă.

Barrett, o judecătoare din al 7-lea Circuit al instanțelor de Apel, putea fi nominalizată și în anul 2018, când Donald Trump a evaluat posibilitatea de a o propune pentru un mandat la Curtea Supremă pe locul lăsat vacant de retragerea lui Anthony Kennedy. În cele din urmă, președintele SUA l-a ales pe Brett Kavanaugh în locul ei, dar o sursă a Fox News susține că Amy Barrett a fost prima opțiune de această dată.

Într-un discurs susținut la Casa Albă, Barrett a afirmat că înțelege că „aceasta este o decizie de o importanță imensă pentru președinte” și că ar fi onorată dacă Senatul ar confirma-o în funcție. În prezent, Camera superioară a Congresului american este dominată de republicani.

„Iubesc Statele Unite și iubesc Constituția Statelor Unite. Sunt cu adevărat măgulită de perspectiva de a servi Curtea Supremă”, a spus ea.

 

Atât Donald Trump, cât și Amy Barrett i-au adus un omagiu lui Ruth Ginsburg, pe care președintele SUA a descris-o drept un „gigant juridic și o pionieră a femeilor”.

Ruth Bader Ginsburg, cunoscută pentru viziunile sale progresiste, a murit săptămâna trecută, la vârsta de 87 de ani. Decesul său a generat un nou front de luptă între democrații lui Joe Biden și republicanii lui Donald Trump. Dacă tabăra președintelui SUA revendică dreptul de a face nominalizarea pentru Curtea Supremă până la viitoarele alegeri prezidențiale – din postura de câștigători al celui mai recent scrutin de acest gen, cel din 2016 – contracandidatul său și cei care îl susțin sunt de părere că nominalizarea ar trebui făcută de câștigătorul exercițiului electoral din 3 noiembrie.ULTIMA ORĂ! Se REIAU ALEGERILE pentru funcţia de PRIMAR!

Potrivit situației curente, trei dintre judecătorii Curții Supreme au fost nominalizați de George W Bush (John Roberts, Clarence Thomas și Samuel Alito), unul de Clinton (Stephen Breyer) și doi de Obama (Elena Kagan și Sonia Sotomayor). Lista este completată de cei doi oameni instalați la propunerea lui Donald Trump (Neil Gorsuch și Brett Kavanaugh). Mai rămâne de ocupat doar locul lăsat vacant de decesul lui Ruth Bader Ginsburg.

Judecătorii Curții Supreme a SUA sunt numiți în funcție pe viață. Mai exact, mandatul se pierde doar prin demisie, pensionare, deces sau destituire. Cu toate acestea, democrații vor să limiteze mandatele la 18 ani.

Citeşte mai multe despre:   Donald Trump