Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Analiștii avertizează: O parte din SUA dă semne de recesiune, iar în zona euro economia este în pra­gul deflaţiei. Fed și BCE ar putea fi nevoite să arunce pe piață mai mulți bani

Analiștii avertizează: O parte din SUA dă semne de recesiune, iar în zona euro economia este în pra­gul deflaţiei. Fed și BCE ar putea fi nevoite să arunce pe piață mai mulți bani

Un articol de: - 02 Oct 2015, 13:00
Analiștii avertizează: O parte din SUA dă semne de recesiune, iar în zona euro economia este în pra­gul deflaţiei. Fed și BCE ar putea fi nevoite să arunce pe piață mai mulți bani Foto: sicilia-memmt.info Externe

Jucători de pe piața financiară internațională lansează avertismente referitoare la economiile Statelor Unite și zonei Euro și anunță că acestea trebuie să arunce cu şi mai mulţi bani pe pieţe, informează ZF. Avertismentele au fost lansate în condițiile în care un grup de 12 state din nordul SUA are simptome puternice de recesiune, industria manufacturieră din toată țara a pierdut 15.000 de locuri de muncă doar în acest an, iar statistica arată că, pentru prima dată în acest deceniu, nu a existat nici măcar un singur nou loc de muncă în acest sector. În același timp, economia din zona euro este în pragul deflației, piața muncii își revine extrem de lent, iar euro se apreciază și amenință exporturile.

„Să nu pariaţi pe vreo majorare a dobânzii în decembrie, pornirea QE4 (un ipotetic al patrulea program de ajustare cantitativă pornit de banca Centrală a SUA) este mult mai probabilă“, scriu în „The Seeking Alpha“ analiştii de la Power Hedge, o firmă de consiliere pentru investitori.

Analiștii își argumenteză poziția de date statistice macro. Toţi indicatorii importanţi ai Fed privind industria manufacturieră au scăzut în ultimele luni. Pentru analişti, acesta este semn de recesiune. În plus, prăbuşirea preţurilor petrolului a avut un impact negativ asupra economiei pe care puţini îl iau în considerare. De asemenea, vânzările de locuinţe s-au redus în august pe toate pieţele cu excepţia statelor americane vestice (aici cumpărătorii chinezi s-ar putea să fi dezmorţit piaţa). Toţi indicatorii bursieri importanţi sunt negativi dacă sunt raportaţi la sfârşitul QE4.

„Adevărul este că ţările mari au datorii colosale, de peste 100% din PIB în SUA şi de circa 230% din PIB în Japonia. Mai mult, aceste cifre nu includ anumite angajamente. Sumele finale ar putea fi considerabil mai mari, SUA sunt datoare cu 18.000 mld.  dolari. Creşterea dobânzilor ar majora deficitul anual cu 45 de miliarde de dolari pe an. În acest punct, Fed nu mai are prea mult spaţiu de manevră. QE4, cu siguranţă, nu este prea departe“, a susținut Yann Quelenn, de la Swissquote, furnizor de servicii financiare şi de trading în Elveţia şi alte state din Europa.

Aceste sugestii contrastează cu declara­ţiile oficialilor de la Fed, care spun că este posibil ca banca centrală să dea startul ma­jorării dobânzilor de politică monetară chiar din acest an. Pe de altă parte, este cunoscut faptul că marile bănci centrale obișnuiesc să manipuleze aşteptările pieţelor prin simple promisiuni şi cuvinte.

În ianuarie 2015, BCE a anunţat propria ver­siune de QE, care ar trebui să se finalizeze în septembrie 2016, dar Draghi a sugerat deja că programul ar putea fi extins, dar fiind situația economică din zona euro.

Aprecierea euro face dificil pentru BCE să-și atingă ținta de inflație de puțin sub 2% și face ca exporturile statelor europene să fie scumpe, deci mai puțin atractive.

Datele oficiale arată că prăbuşirea preţurilor petrolului a împins economia zonei euro înapoi în pragul deflaţiei pentru prima dată în ultimele şase luni. Ca şi în cazul Fed, oficialii BCE dau declaraţii încurajatoare, în care se susţine că programul de achiziţii de active funcţionează cum trebuie, îşi face efectele şi deocamdată nu este nevoie să fie modificat.

ZF mai amintește că programele QE au ajutat bursele și jucătorii de acolo, dar au și contribuit la creșterea ine­gali­tăţii distribuirii veniturilor pe glob.

Citeşte mai multe despre:   Statele Unite,   SUA,   Zona Euro,   recesiune,   bce,   bani