Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Analiză Al Jazeera: Statele Unite sunt dependente militar de Iran în lupta împotriva Statului Islamic

Analiză Al Jazeera: Statele Unite sunt dependente militar de Iran în lupta împotriva Statului Islamic

Un articol de: - 23 Iun 2016, 14:25
Analiză Al Jazeera: Statele Unite sunt dependente militar de Iran în lupta împotriva Statului Islamic Foto: anshora.com Externe

Bătălia pentru recucerirea orașului Fallujah de către irakieni din mâinile Statului Islamic a arătat un fapt pe care americanii nu îl doreau, dependența lor militară de Iran în această zonă. Milițiile irakiene, iraniene și americane sunt prinse într-o încrengătură pe care deși nu o recunosc, acum definește geopolitica regiunii.

Mai important decât declararea victoriei de către irakieni în orașul Fallujah, sunt cele două concluzii ce se pot trage în urma acestei operațiuni.

Prima,  conform AlJazeera, este că Statele Unite au o relație dificilă cu milițiile șiite irakiene, cunoscute ca PMU, de când au început campaniile aeriene împotriva ISIS, și cu toate acestea de doi ani de când au loc operațiunile, aceste forțe sponsorizate de Iran au devenit parte integrală în eforturile  americane.

A doua concluzia după campania de recucerire a orașului Fallujah este că Ayatollahul Al-Sistani, un cleric iranian respectat, a devenit parte implicată în politica internă a Irakului, și după această operațiune militară că și-a extins poziția pentru a dicta tactici și strategii militare.

Încă de la începutul campaniei anti-teroriste din 2014, americanii au încercat să evite colaborarea cu forțele șiite, dar forțele aeriene americane în ciuda opoziției au trebuit să sprijine aceste grupări în anumite momente din cauza lipsei armatei irakiene. În majoritatea cazurile însă americanii au preferat să lase pe margine milițiile șiite și să se bazeze pe luptători arabi suniți, dar pentru victorii mai rapide și operațiunile militare în centre urbane mari a fost nevoite și de sprijin șiit.

Citeşte mai multe despre:   Statele Unite,   Iran,   Irak,   statul islamic