Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Analiză Deutsche Welle: Lumea începe să aibă sentimentul că asistă la o scenă trucată. Când mass-media difuzează știri aberante cu scop pur propagandistic ruptura nu mai poate fi acoperită

Analiză Deutsche Welle: Lumea începe să aibă sentimentul că asistă la o scenă trucată. Când mass-media difuzează știri aberante cu scop pur propagandistic ruptura nu mai poate fi acoperită

Un articol de: - 01 Aug 2016, 23:30
Analiză Deutsche Welle: Lumea începe să aibă sentimentul că asistă la o scenă trucată. Când mass-media difuzează știri aberante cu scop pur propagandistic ruptura nu mai poate fi acoperită Foto: johnpilger.com Externe

”Lumea începe să aibă tot mai mult sentimentul că asistă la o scenă trucată”, notează jurnalistul Horațiu Pepine într-o analiză publicată pe DW.com, referindu-se la situațiile în care presa difuzează știri ”aberante”, doar cu scop propagandistic.

În acest sens, Pepine oferă exemplele evenimentelor major petrecute pe plan internațional în ultimele luni, de la anularea scrutinului prezidențial din Austria, până la votul pro-Brexit al poporului britanic și la intrarea lui Donald Trump în cursa electorală pentru a deveni noul lider de la Casa Albă.  

”Rezultatul alegerilor prezidențiale din Austria din luna mai a fost salutat cu focuri de artificii de presa dominantă, care a sărbătorit înfrângerea neașteptată a ”populistului” sau ”extremistului ” Norbert Hofer, favoritul competiției. Dar exact aceeași presă a tratat cu mare discreție urmarea: La 1 iulie, Curtea Constituțională din Austria admitea contestația depusă de FPÖ (partidul lui Norbert Hofer), anulând alegerile prezidențiale sub suspiciune de fraudă. Voturile trimise prin corespondență (și care erau în marea lor majoritate favorabile ecologistului Alexander Van der Bellen) au fost considerate dubioase. În consecință, noi alegeri prezidențiale vor fi organizate în Austria la toamnă”, notează jurnalistul, precizând că această atitudine a mass-media ”exprimă ruptura care s-a produs de multă vreme între presa și presupusul ei public”.

În ceea ce privește sutuația din SUA, Horațiu Pepine arată că Donald Trump, ”favoritul indiscutabil al majorităților populare”, este prezentat acuzat de presă de ”rasism”, ”sexism”, ”izolaționism”, în timp ce în Europa ar fi fost numit ”extremist” și ”populist”. Totuși, republicanul se bucvură în continuare de susținerea alegătorilor
”Presa, care, în primăvară, nici măcar nu lua în considerare candidatura lui Trump, nu încetează să se înșele. Dar nu e vorba doar de o eroare de percepție, cum se întâmplă cu destui ziariști onești, ci de o rea intenție pusă la lucru pe scară largă”, susține Pepine.

În ceea ce privește Brexit-ul, acesta subliniază că în condițiile în care ”la numai o săptămână de la anunțarea rezultatelor, presa este inundată de știri despre cum a început economia britanică să se prăbușească, reaua credință devine evidentă. Și nu pentru că economia britanică nu s-ar putea prăbuși, ci pentru că acest lucru nu poate fi prevăzut cu doar câteva săptămâni sau luni înainte”.

”Problema este că lumea începe să aibă sentimentul că asistă la o scenă trucată. Când mass-media difuzează știri aberante cu scop pur propagandistic, când informații reale sunt ascunse în pagina a doua, ruptura nu mai poate fi acoperită. Neîncrederea se instalează statornic și ea riscă să afecteze și lucrurile făcute cu bună credință”, mai notează Horațiu Pepine.

Acesta precizează că situația din presă ”este un simptom al unei probleme mai ample”.

”Aceeași prăpastie se cască între popor și guvernele sale sau partidele tradiționale. Societatea nu se mai simte reprezentată de partidele mari și caută altceva cu înfrigurare. Preocupările naționale au fost peste tot destituite ca anacronice și au fost înlocuite cu preocupări ”europene”, care par de multe ori în dezacord cu aspirațiile naturale ale oamenilor”, arată semnatarul analizei.

Pentru a ilustra ideea de criză a reprezentării, Horațiu Pepine a oefrit un citat dintr-un interviu acordat pentru Le Figaro de politologul francez Pierre Manent.Scandalul momentului! Anamaria Prodan n-a mai rezistat! A spus totul. Ce se întâmplă, de fapt, între ea şi Reghe?

”Cu cât construcția europeană avansează, cu atât resorturile vieții politice democratice sunt mai tare falsificate. Căci acestea rezidă într-un schimb moral dintre popor și guvernanți: poporul le acordă încrederea sa, iar aceștia caută să o răsplătească printr-o guvernare justă, prudentă și onorabilă. Dar atunci când între popor și guvern se interpune referința europeană, mandatul reprezentativ face loc unui mandat ideologic. Clasa politică nu mai este răspunzătoare în fața alegătorilor, ci în fața ideii de criterii europene.” În consecință, mai spune Pierre Manent, ”guvernele noastre nu ne guvernează, ci ne supraveghează”, a declarat Pierre Manent.

Horațiu Pepine încheie prin a preciza că, guvernele nu ne pot ”supraveghea” prin mijloacele lor proprii și de aceea au nevoie de o anumită presă, care să joace acest rol de moralizare perpetuă, de condamnare a ”derapajelor”, de supraveghere și de ”aducere la ordine”.

 

Citeşte mai multe despre:   presa,   propaganda,   Brexit,   Donald Trump