Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Analiză The Guardian: Cum ar putea afecta Brexit-ul interesele americane

Analiză The Guardian: Cum ar putea afecta Brexit-ul interesele americane

Un articol de: - 25 Iun 2016, 21:51
Analiză The Guardian: Cum ar putea afecta Brexit-ul interesele americane Foto:opednews.com Externe

De la economie, la alianțele strategice și efectele renașterii naționalismului, America are mai mult de pierdut acum că britanicii votat pentru ieșirea din Uniunea Europeană. Barack Obama a fost una dintre principalele voci care a avertizat că o ieșire din blocul comunitar ar putea afecta Marea Britanie. Dar acum, când șocul referendumului a trecut Atlanticul, cresc îngrijorările cu privire la magnitudinea pe care acest seism geopolitic îl poate avea și asupra Statelor Unite, arată The Guardian.

Fondul Monetar Internațional a estimat recent că Brexit-ul ar putea tăia jumătate de procent din productivitatea combinată a tuturor economiilor avansate până în 2019.  Comerțul internațional și investițiile la nivel global se vor reduce drept răspuns la incertitudinile politice, anticipează FMI. Și asta cu atât mai mult cu cât Marea Britanie, partener comercial crucial pentru SUA, ar putea intra în recesiune.

Turbulențele de pe piața obligațiunilor a avut deja un impact mai direct asupra politicii monetare americane de când Janet Yellen a avertizat că incertitudinea din cauza Brexit-ului a fost un factor în ultima decizie a Rezervei Federale de a nu ridica ratele dobânzilor. Wall Street a luptat cu o volatilitate rar întâlnită de la criza financiară din 2007-2008, sediile multor bănci americane având sediul în City-ul londonez.

Cea mai mare îngrijorare la Washington nu este provocată doar de tendința de scădere a influenței Marii Britanii, cel mai important aliat în Europa, ci și de efectul destabilizator pe care o ieșirea a acesteia ar putea-o avea asupra continentului în ansamblu.  Dacă alte state vor urma exemplul Marii Britanii, Uniunea Europeană însăși s-ar putea destrăma încet, lăsând-o vulnerabilă în fața unei influențe economice rusești în creștere și, poate, slăbind NATO.  

Multinaționalele americane precum Ford sau Goldman Sachs au fost printre principalele susținătoare ale rămânerii Marii Britanii în UE, îndemnând votanții înainte de referendum să analizeze ce ar putea însemna o ieșire din cel mai mare bloc comercial asupra investițiilor interne. Corporate America este de părere că îi este ușor să investească în Marea Britanie din mai multe motive, dar limba si cultura ar putea să nu fie suficiente dacă alegătorii britanici se dovedesc a fi cei care au pus în pericol statutul Londrei de capitală comercială a Europei.

Susținătorii Brexit-ului se referă adesea la legăturile istorice dintre națiunile vorbitoare de limbă engleză ca la un motiv pentru a nu se teme, dar, dintr-o perspectivă americană, este departe de a fi clar care sunt beneficiile acestei legături. Influența britanică asupra Comisiei Europene a contribuit la răspândirea tradițiilor juridice anglo-saxone și a principiilor pieței libere. Engleza ar putea la fel de bine să fie în continuare limba în care se discută la Bruxelles, dar idealurile și cultura care se potrivesc intereselor globale ale SUA ar putea să nu mai fie la fel de bine venite.

Cea mai notabilă consecință pe termen scurt a Brexit-ului este colapsul în valoarea lirei, și parțial în valoarea modelei euro, în raport cu valutele internaționale mai stabile. Lira sterlină este cea mai mică valoare din ultimii 31 de ani.

Protecționismul comercial nu este singura zonă în care politica internă americană ar putea fi afectată negativ de Brexit. Starea de spirit anti-imigrație, val pe care se ridică Donald Trump, ar putea primi un imbold simbolic prin rezultatul referendumului, dând naționaliștilor populiști din întreabga lume senzația că sunt pe val.

 LEGĂTURA NEȘTIUTĂ dintre JADOR de la „Puterea Dragostei” și Emi Pian: Abia acum FANII manelistului au rămas INTERZIŞI

Citeşte mai multe despre:   Brexit,   Marea Britanie,   Statele Unite,   SUA