Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Ancheta, pe cale să se extindă către echipa de filmare. Cum au plănuit filmul înscenării cei de la Sky News (FOTO)

Ancheta, pe cale să se extindă către echipa de filmare. Cum au plănuit filmul înscenării cei de la Sky News (FOTO)

Un articol de: - 12 Aug 2016, 09:26
Ancheta, pe cale să se extindă către echipa de filmare. Cum au plănuit filmul înscenării cei de la Sky News (FOTO) foto: adevarul.ro Externe

Jurnalistul britanic Stuart Ramsay şi echipa sa de la Sky News ar putea răspunde în faţa legii pentru trucarea reportajului despre traficul de arme din România. Procurorii DIICOT, care instrumentează cazul, ar putea extinde ancheta la echipa de filmare.

Jurnaliştii ar putea fi cercetaţi pentru infracţiuni contra securităţii naţionale prin comunicarea de informaţii false. O altă acuzaţie care ar putea fi adusă britanicilor ar fi de răspândire de informaţii false prin crearea şi mediatizarea reportajului difuzat. Pentru asta, procurorii ar putea cere autorităţilor britanice, printr-o comisie rogatorie, audierea jurnaliştilor Sky News, informează Adevărul.

Jurnaliştii de la Sky News, surprinşi de camerele video ale hotelului în timp ce stăteau de vorbă cu intermediarul Aurelian Szanto (stânga)

foto: adevarul.ro

Filmul reportajului „senzaţional” regizat de Sky News

Pentru a face „senzaţionalul” reportaj despre cum sunt traficate arme de război în România, jurnaliştii Sky News au apelat la un intermediar, Aurelian Szanto, un român de etnie maghiară stabilit de 7 ani în Marea Britanie, care să găsească persoane din România deţinătoare de arme.

Ulterior, Aurelian Szanto a luat legătura cu fraţii Levente şi Csaba Pantics, din Târgu Mureş, respectiv Bistriţa, propunându-le să participe, contracost, la realizarea reportajului Sky News.

La 29 iulie jurnaliştii Sky News au ajuns Târgu Mureş, ghidaţi de Aurelian Szanto. Camerele de luat vederi i-au surprins pe britanici în faţa hotelului în care au fost cazaţi în timp ce s-au întâlnit cu Szanto. La 31 iulie, jurnaliştii britanici au închiriat o maşină, cu care s-au deplasat la Bistriţa, împreună cu ghidul Aurelian Szanto. În acest timp, Levente şi Csaba Pantics l-au contactat pe Hunyadi Csaba Zsolt, de la care au împrumutat un jeep Suzuki Samurai, pentru a transporta armele la locul în care urma să fie filmat reportajul.Au adoptat un băiat de 14 ani, dar, când l-au controlat, au aflat cu ce monstru trăiau în casă. Era, de fapt...

Cei doi fraţi s-au întâlnit la Bistriţa cu Aurelian Szanto şi echipa lui Stuart Ramsay şi au acceptat să joace rolul „traficanţilor de arme”, cu replici dictate de Stuart Ramsay, pentru 500 de euro fiecare. Szanto a fost plătit cu 1.000 de euro. Ulterior, cu toţii s-au deplasat în zona satului Jeica (Bistriţa-Năsăud), unde au realizat „reportajul”.

Szanto a mai spus, ulterior, în faţa anchetatorilor că, în timpul regizării reportajului, consilierul în armament al lui Stuart Ramsay i-a spus că vrea ca şi el să fie în filmare. „Mi s-a spus: «Dumneata nu mai stai în spatele camerei astăzi, te vrem în faţa camerei, îţi vor da cagulă, geacă şi şapcă, pentru a fi în mijlocul acţiunii».

Acest lucru l-a spus domnul Craig, care este consilierul personal în armament al domnului Stuart”, a precizat Szanto. Patru dintre armele prezentate în materialul jurnaliştilor britanici îi aparţin lui Szanto, fiind deţinute legal. Alte două arme sunt proprietatea lui Pantic Csaba, fiind deţinute şi acestea în mod legal.

Toate armele au fost găsite în timpul percheziţiilor şi duse la sediul DIICOT.

Ziariştii britanici au susţinut în aşa zisul reportaj că după ce s-au întalnit cu „traficanţii de arme români” au arătat filmările lor la o întâlnire cu ofiţeri ai Agenţiei Naţională împotriva Crimelor (NCA). Aceştia ar fi confirmat că tipurile de arme, zona unde a avut loc întâlnirea cu traficanţii şi preţurile discutate corespund informaţiilor lor.

Instituţia care reglementează audiovizualul în Marea Britanie, Ofcom, a primit nu mai puţin de 12 reclamaţii referitoare la ancheta Sky News privind presupusul trafic de arme din România.

Reprezentanţii Ofcom au transmis însă că înainte de a demara o anchetă în acest caz, intenţionează să verifice în amănunt reclamaţiile venite din România.

„Regulamentul nostru cere ca programele de ştiri să fie corecte. Am primit 12 reclamaţii referitoare la materialul Sky News, pe care le analizăm cu atenţie înainte de a decide dacă să demarăm o investigaţie”, se arată într-un răspuns oficial al Ofcom, instituţia omoloagă Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) în Marea Britanie.

Potrivit sursei citate, reclamaţiile vor fi analizate în cel mult zece zile. Printre cei care s-au adresat Ofcom s-a numărat inclusiv ambasadorul român în Marea Britanie, Dan Mihalache, acuzând „caracterul imprecis, incomplet şi incorect al informaţiilor prezentate în reportajul menţionat”.

Citeşte mai multe despre:   ancheta,   filme porno,   Sky News,   reportaj,   arme