Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Anders Breivik, condamnat la 21 de ani de închisoare. Extremistul a fost declarat sănătos psihic

Anders Breivik, condamnat la 21 de ani de închisoare. Extremistul a fost declarat sănătos psihic

Extremistul Anders Breivik a fost condamnat vineri la 21 de ani de închisoare, sentință care ar putea fi prelungită, potrivit unei decizii unanime a judecătorilor norvegieni, informează AFP. Breivik a fost declarat sănătos psihic.

Sentința minimă este de 10 ani, astfel că Breivik nu va putea face cerere pentru eliberare condiționată înainte de ispășirea acestei pedepse.

Această sentință îi este favorabilă lui Breivik, care prefera să fie încarcerat într-o închisoare în loc să fie internat într-o clinică psihiatrică.

Este puțin probabil ca Anders Breivik să facă recurs la decizia magistraților, având în vedere verdictul acestora. Acesta anunțase anterior că va face recurs dacă sentința sa va consta în internarea într-o clinică psihiatrică.

Extremistul dorește să se adreseze vineri instanței, potrivit unui anunț făcut de avocații săi, însă nu este sigur că el va fi lăsat să susțină acest discurs.

Anders Breivik, în timpul anunţării sentinţei

Foto: Captură RIA Novosti

Reacția norvegienilor la sentința dată în cazul lui Breivik nu a întârziat să apară pe rețelele de socializare. Pe Twitter, opinia generală este că o condamnare a extremistului norvegian la 21 de ani de închisoare nu este suficientă.

Totuși, în cazul în care Breivik continuă să fie considerat un pericol pentru societate și după ispășirea celor 21 de ani de închisoare, pedeapsa s-ar putea prelungi într-o sentință pe viață.

Breivik este judecat pentru uciderea la 22 iulie 2011 a 77 de persoane, la Oslo şi pe insula Utoya.

În atacul de la Oslo au fost ucişi 8 oameni. Apoi, Breivik a împuşcat tineri laburişti reuniţi în tabăra de vară de Utoya. 69 de adolescenţi, printre care şi o adolescenta de origine română, au murit atunci.

Breivik, în vârstă de 33 de ani, a recunoscut că a omorat 77 de persoane, dar a spus că nu se consideră vinovat. Înaintea procesului au fost întocmite două expertize psihiatrice.

Iniţial, Breivik a fost diagnosticat cu schizofrenie paranoidă, însă al doilea raport a infirmat această ipoteză.

Tabloidul Verdens Gang a publicat vineri un sondaj care arată că 72% dintre norvegieni cred că Breivik este sănătos mintal, astfel că poate ispăși o condamnare la închisoare.

În același timp, 53,6% dintre norvegieni cred că condițiile sale de detenție sunt prea „confortabile”. Breivik are acces la trei camere mici – una pentru odihnă, una pentru exerciții fizice și una pentru lucru – precum și la un laptop neconectat la internet.

În același timp, 62% dintre persoanele intervievate consideră că Breivik nu ar trebui eliberat nicioodată din detenție.Citeşte mai multe despre:   condamnat,   inchisoare,   Norvegia