Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Andrei Pleșu, în Der Spiegel: România seamănă tot mai mult cu Ungaria

Andrei Pleșu, în Der Spiegel: România seamănă tot mai mult cu Ungaria

Într-un articol publicat în cotidiaul german Der Spiegel, Andrei Pleșu își exprimă îngrijorare față de încălcarea legilor democrației în România, asemănând tensiunile politice din țară cu cele din Ungaria post-comunistă care aduc prin unele practici cu atmosfera din perioada horthystă.

Pleșu remarcă faptul că România se află ”în pragul unei dictaturi” și seamănă tot mai mult cu Ungaria unde se observă o serie de ”impulsuri fasciste şi dictatoriale, o atmosferă de bătălii personale şi restricţii drastice ale libertăţii de exprimare.” 

Andrei Pleșu atrage atenția în acest sens asupra  atacurilor brutale asupra instituțiilor statului, a principiilor democratice și a unei justiții independente și credibile.

Omul de cultură face o trecere în revistă a celor mai importante evenimente petrecute de la preluarea mandatului de căter Guvernul Ponta. El amintește astfel de plagiatul primului ministru, de scandalul privind reprezentarea la Consiliul European de la Bruxelles, subordonarea Monitorului Oficial și a ICR-ului, dar și suspendarea lui Traian Băsescu.

”Într-o declaraţie suicidală, premierul Victor Ponta, pretinde că 75% din timpul şedinţelor de guvern este alocat disputelor politice. De câteva săptămâni, Ponta a fost acuzat de plagiat masiv în teza sa de doctorat. Totuşi comportamentul său ne face să credem că nu ştie ce înseamnă plagiatul” scrie Pleșu.

”Premierul a mers la Summitul Consiliului European de la Bruxelles fără să aibă mandat să reprezinte România. Făcând asta, a ignorat o decizie a Curţii Constituţionale care a decis că preşedintele ar fi fost cel care trebuia să meargă la Bruxelles. Şi ce s-a întâmplat imediat? Puterile Curţii Constituţionale au fost dramatic tăiate" mai scrie Andrei Pleșu.

”În România domnește o atmosferă de uimire și nesiguranță…Cine ar vrea să trăiască într-o astfel de țară?” se întreabă retoric Pleșu în finalul articolului.