Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Angajați ai Huawei au colaborat cu armata chineză! Dezvăluirile prind compania în plin clinci cu Occidentul

Angajați ai Huawei au colaborat cu armata chineză! Dezvăluirile prind compania în plin clinci cu Occidentul

Un articol de: Vladimir Ionescu - 27 Iun 2019, 17:22
Angajați ai Huawei au colaborat cu armata chineză! Dezvăluirile prind compania în plin clinci cu Occidentul Foto: Hepta.ro Externe

Angajați ai Huawei au colaborat cu armata chineză la proiecte de cercetare , deși compania, pe care SUA o acuzaseră deja că spionează în favoarea Guvernului de la Beijing, neagă informația, potrivit AFP preluată de defenseromania.ro.

Așadar, o serie de studii publicate în 2009 arată că angajații celui mai important producător de echipamente de telefonie mobilă din lume au lucrat alături de cercetători din diferite structuri ale Armatei de Eliberare a Poporului (AEP). AFP a consultat lucrările disponibile online, care precizează numele cercetătorilor şi ale serviciului Huawei în care sunt angajaţi.

Spre exemplu, un angajat din Shanghai a lucrat pentru unitatea militară 78156 la un program de securitate informatică la care participa şi un centru tehnologic al Comisiei Militare Centrale (CMC), organul de conducere al armatei chineze, în fruntea căruia se află în prezent nimeni altul decât Xi Jinping, preşedintele Chinei.

Publicația notează că Bloomberg, care a relatat în premieră despre aceste cercetări comune, apreciază că ele sunt legate de cel puţin 10 proiecte, de la inteligenţă artificială la comunicaţii radio sau analiza imaginilor din satelit.

Huawei a dezminţit printr-un e-mail trimis AFP „orice colaborare sau parteneriat cu instituţii afiliate AEP". „Huawei nu are informaţii despre articole ştiinţifice publicate de angajaţi în nume personal", precizează mesajul.

Huawei proiectează şi produce numai produse de comunicaţii în conformitate cu normele civile în vigoare pe plan internaţional. Nu ne adaptăm pentru forţele armate produsele rezultate din cercetare şi dezvoltare", arată compania.

Aceste dezvăluiri vin într-un moment cum nu se poate mai complicat pentru Huawei. La începutul anului, SUA au acuzat compania că se folosește de proiectele sale în Occident pentru a spiona în favoarea Guvernului de la Beijing, și au îndemnat aliații europeni să renunțe la serviciile producătorului chinez. 

Chiar și așa, statele de pe „bătrânul continent” sunt încă sceptice, pentru că Huawei rămâne unul dintre cei mai importanți actori din industria rețelelor de telecomunicații de ultimă generație (5G) și are deja contracte cu mai multe state din comunitatea euroatlantică. În orice caz, compania chineză a recunoscut deja că veniturile sale sunt zdruncinate de acest scandal.

Citeşte mai multe despre:   Huawei