Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Angela Merkel: Interesul SUA pentru Europa este în scădere, iar acest lucru s-ar fi întâmplat în mandatul oricărui președinte american

Angela Merkel: Interesul SUA pentru Europa este în scădere, iar acest lucru s-ar fi întâmplat în mandatul oricărui președinte american

Un articol de: Vladimir Ionescu - 16 Ian 2020, 17:54
Foto: Hepta - Abaca Press / AA/ABACA Externe

Angela Merkel, cancelarul Germaniei, susține că interesul SUA față de Europa „este în scădere”, precizând că acest lucru va fi valabil în mandatul oricărui președinte american, relatează Politico.

Răcirea relațiilor dintre SUA și Germania nu se rezumă la Donald Trump, ci are rădăcini mai adânci, mai spune cancelarul german.

„A existat o schimbare (n.r. - de paradigmă)”, a explicat Merkel, iar fostul președinte Barack Obama „deja a vorbit despre secolul asiatic văzut dintr-o perspectivă americană. Acest lucru înseamnă și că Europa nu mai este, ca să spunem așa, în centrul evenimentelor globale. Atenția acordată de SUA Europei este în scădere - acest lucru va fi valabil sub orice președinte”.

Mai mult decât atât, Angela Merkel a mai făcut un pas spre delimitarea de poziția SUA și a dat indicii că Germania ar putea permite producătorului chinez Huawei să se implice în dezvoltarea rețelelor 5G.

Merkel a recunoscut că Germania ar trebui să-și întărească cerințele de securitate în ceea ce privește furnizorii de servicii de telecomunicații și să se asigure că se bazează pe o gamă largă de operatori, „astfel încât să nu fim niciodată dependenți de o singură firmă”, dar a adăugat: „Cred că este greșit să excludem pur și simplu pe cineva”.

De partea cealaltă, Statele Unite au avertizat că implicarea Huawei în rețeaua germană ar putea avea implicații serioase asupra viitoarelor schimburi de informații secrete dintre Berlin și Washington, iar Merkel a fost presată chiar și de parlamentari din propriul partid, CDU, să blocheze gigantul chinez din rațiuni de securitate națională.

Când a venit vorba despre cum ar trebui Europa să trateze China, Angela Merkel a afirmat că „sfatul său ar fi ca Republica Populară Chineză să nu fie tratată ca o amenințare pur și simplu pentru că are succes din punct de vedere economic”.

Citeşte mai multe despre:   Angela Merkel,   SUA
 
Loading...