Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Apropiată a fostului preşedinte francez Nicolas Sarkozy, arestată împreună cu Michel Platini 

Apropiată a fostului preşedinte francez Nicolas Sarkozy, arestată împreună cu Michel Platini 

Un articol de: Redacția B1.ro - 18 Iun 2019, 13:41
Apropiată a fostului preşedinte francez Nicolas Sarkozy, arestată împreună cu Michel Platini  Foto: Nicolas Sarkozy (sursă: Facebook / Sarkozy) Externe

Alături de fostul preşedinte al UEFA, Michel Platini, a fost reţinută şi Sophie Dion, consilier sportiv al fostului preşedinte Nicolas Sarkozy, relatează ABC News.

Amândoi au fost reţinuţi într-un dosar de corupţie ce priveşte atribuirea organizării Cupei Mondiale 2022 statului Qatar.

Nu în ultimul rând, în acelaşi dosar mai este audiat, în calitate de suspect, directorul de cabinet al fostului preşedinte al Franţei şi totodată fost ministru de Interne, Claude Gueant. Acesta se afla, însă, în libertate.

  • Cum a fost arestat Michel Platini

Potrivit publicaţiei franceze L'Equipe, Platini s-a prezentat, împreună cu avocatul său, la Oficiul de luptă anticorupţie din Nanterre, unde fusese convocat ca martor. El mai fusese audiat ca martor şi în 2017, ocazie cu care a recunoscut că a votat în favoarea Qatarului pe data de 2 decembrie 2010. 

Cu toate acestea, poliţiştii Oficiului Central de Luptă Împotriva Corupţiei şi a Infracţiunilor Financiare şi Fiscale (OCLCIFF) l-au interogat cu privire la rolul său în atribuirea organizării Cupei Mondiale din 2018 Rusiei şi a ediţiei din 2022 Qatarului, şi l-au anunţat că este reţinut.

Foto: Sophie Dion, consilier sportiv al fostului preşedinte Nicolas Sarkozy (sursă foto: Facebook / Sophie Dion)

  • Ce anchetează autorităţile franceze

În 2016, Parchetul naţional financiar (PNF) din Franţa a deschis o anchetă preliminară pentru corupţie în mediu privat, asociere în grup infracţional şi trafic de influenţă, în legătură cu obţinerea organizării CM-2022 de către Qatar.

Autorităţile sunt interesate de eventimentele din timpul unui prânz organizat în noiembrie 2010 la Palatul Elysée, la care au participat Nicolas Sarkozy, Michel Paltini, emirul Qatarului, Tamim Ben Hamad Al Thani, precum şi prim-ministrul Qataraului de la acea dată, şeicul Hamad Ben Jassem.Au adoptat un băiat de 14 ani, dar, când l-au controlat, au aflat cu ce monstru trăiau în casă. Era, de fapt...

Potrivit arhivelor de la Elysée, la care au avut acces jurnaliştii "Le Monde", Claude Gueant şi Sophie Dion, consilier pe probleme de sport al lui Sarkozy atunci, au participat şi ei la întâlnire.

Foto: Michel Platini şi Brigitte Macron, soţia preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron (sursă foto: hepta.ro)