Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe ARMATA UE: Liderii uniunii anunță DECIZII ISTORICE privind o ALIANȚĂ MILITARĂ comună

ARMATA UE: Liderii uniunii anunță DECIZII ISTORICE privind o ALIANȚĂ MILITARĂ comună

Un articol de: - 23 Iun 2017, 13:13
ARMATA UE: Liderii uniunii anunță DECIZII ISTORICE privind o ALIANȚĂ MILITARĂ comună Foto: cursdeguvernare.ro Externe

Liderii UE au ajuns în prima sesiune a Consiliului European de la Bruxelles la un acord pentru construirea unor structuri permanente de apărare și securitate la nivel comunitar, potrivit Gândul.

Președintele Consiliului European, Donald Tusk a anunțat că liderii europeni au aprobat intensificarea cooperării în combaterea terorismului și crearea unui Fond european pentru apărare.

"Este un pas istoric. De ani întregi nu mai fuseseră făcute progrese în domeniul apărării Europei", a declarat președintele francez Emmanuel Macron, avertizând că apărarea europeană nu va substitui eforturile naționale.

Site-ul Consiliului European a publicat deja un comunicat în care salută proiectul alianței militare.

"Consiliul European salută comunicarea de către Comisia Europeană a proiectului privind Fondul european pentru apărare (...) şi aşteaptă operaţionalizarea sa rapidă. Consiliul European cere un acord rapid pe tema propunerii privind Programul Dezvoltării Industriale a Europei Apărării (...). Consiliul European le cere tuturor statelor membre să identifice proiecte adecvate (...)", precizează instituţia în comunicatul emis.

"În scopul consolidării securităţii şi apărării Europei în contextul actualelor provocări geopolitice şi pentru a îndeplini ambiţiile stabilite în Strategia globală a UE, Consiliul European este de acord cu necesitatea lansării proiectului ambiţios şi integrant al Structurii de Cooperare Permanentă (PESCO). (...) Pentru a consolida structurile de reacţie rapidă ale UE, Consiliul European este de acord că desfăşurarea pe teren a Grupurilor de luptă trebuie să fie finanţată în comun, permament, prin Mecanismul Atena. Consiliul European îndeamnă Consiliul UE să accelereze eforturile pentru creşterea gradului de reacţie în gestionarea crizelor civile", mai subliniază instituţia. 

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker a cerut la începutul lunii iunie statelor membre UE suplimentarea bugetelor alocate apărării, pentru dezvoltarea structurilor comunitare de securitate.

Germania și Franța au anunțat intensificarea acțiunilor comune pentru consolidarea structurilor de securitate ale Uniunii Europene.

Potrivit Comisie Europene, Structura de Cooperare Permanentă (PESCO) permite unui grup specific de țări să facă progrese spre politici mai coerente în materie de securitate și apărare fără divizarea Uniunii Europene. Mecanismul permite țărilor care doresc să lanseze proiecte comune de securitate, fără a obliga celelalte state UE să participe.
 Au adoptat un băiat de 14 ani, dar, când l-au controlat, au aflat cu ce monstru trăiau în casă. Era, de fapt...