Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Armin Laschet e noul președinte al CDU. Premier al celui mai populat land german, el i-a rămas loial Angelei Merkel în momente grele și se recomandă drept adept al „abordărilor echilibrate”

Armin Laschet e noul președinte al CDU. Premier al celui mai populat land german, el i-a rămas loial Angelei Merkel în momente grele și se recomandă drept adept al „abordărilor echilibrate”

Un articol de: Vladimir Ionescu - 16 Ian 2021, 16:49
Armin Laschet e noul președinte al CDU. Premier al celui mai populat land german, el i-a rămas loial Angelei Merkel în momente grele și se recomandă drept adept al „abordărilor echilibrate” foto: Hepta.ro / DPA Images / Michael Kappeler Externe

După o cursă-maraton pentru șefia partidului german de guvernământ CDU, cel mai puternic premier de land din partid, Armin Laschet, a trecut primul linia de sosire, relatează Deutsche Welle, care notează că rămâne de văzut dacă noul președinte al formațiunii își dorește – sau chiar dacă este capabil – să fie propunerea creștin-democraților pentru postul de cancelar al Germaniei, pe care Angela Merkel îl va lăsa liber în 2021 după mai bine de 15 ani.

Armin Laschet a fost ales președinte al CDU. El este premierul Renaniei de Nord-Westfalia, cel mai populat land german.

 

În vârstă de 59 de ani, Armin Laschet este noul președinte al partidului german de centru-dreapta CDU, Uniunea Creștin-Democrată. În votul final exprimat în cadrul congresului desfășurat sâmbătă în sistem online, el l-a învins pe Friedrich Merz, cu 521 de voturi la 422, și a pus capăt unei curse disputate inițial în trei, alături de Norbert Rottgen, care a pornit cu ultima șansă.

Dintre cei trei candidați la șefia CDU, Armin Laschet, care este premierul celui mai populat land german încă din anul 2017, Renania de Nord-Westfalia, era cel care a susținut cu cea mai multă tărie continuarea cursului din perioada Merkel și un „CDU la centrul” spectrului politic.

Armin Laschet și-a exprimat aprecierea pentru contracandidații săi, pe care i-a felicitat pentru o întrecere „corectă”.

Clasat pe locul al doilea în cursa internă pentru șefia CDU, Friedrich Merz l-a felicitat pe Armin Laschet și i-a urat „succes” în postura de președinte al formațiunii.

„Avem un an important la orizont”, spune Merz. „Va fi o perioadă extrem de grea în următoarele săptămâni și luni pentru noi toți”, a adăugat el.

Friedrich Merz câștigase primul tur de vot intern, cu 385 de voturi. Armin Laschet obținuse 380, iar Norbert Rottgen doar 224.

Markus Soder, liderul CSU, formațiune bavareză aliată a CDU, l-a felicitat pe Armin Laschet pentru victorie, pe Twitter: „Abia aștept să lucrăm împreună! Împreună vom continua povestea de succes a Uniunii”.

Fiind un politician popular și influent, Markus Soder ar putea juca un rol important în alegerea viitorului candidat al CDU pentru funcția de cancelar. De altfel, sondajele recente în dau și pe el printre favoriți.Dorian Popa a dezvăluit cine era, de fapt, poliţistul mort în accidentul de motocicletă din faţa Casei Poporului

Într-un discurs susținut înainte de votul de sâmbătă, Armin Laschet a subliniat importanța unității. CDU nu are nevoie de un CEO care să o conducă, ci mai degrabă de un căpitan de echipă care să țină partidul unit.

Încă din anul 2012, Armin Laschet s-a numărat printre cei cinci vicepreședinți federali ai CDU. Catolic din regiunea Rinului, el a fost mereu un om de încredere pentru președinții de partid. Angela Merkel s-a putut baza până când a cedat șefia CDU, în 2018, la fel cum a putut să o facă și Annegret Kramp-Karrenbauer. Când Angela Merkel s-a confruntat cu o adevărată opoziție în partid față de venirea a sute de mii de refugiați și solicitanți de azi în Germania, Armin Laschet a rămas un aliat loial.

Armin Laschet susține că este un om căruia îi plac „abordările echilibrate și evitarea extremelor”, fiind adeptul unei poziționări politicie orientate „spre oameni”. El insistă pe nevoia de coeziune societală și pe o economie socială de piață.

Citeşte mai multe despre:   CDU,   Germania