Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Asasin al jurnalistului slovac Jan Kuciak şi al logodnicei acestuia, condamnat la 23 de ani de închisoare

Asasin al jurnalistului slovac Jan Kuciak şi al logodnicei acestuia, condamnat la 23 de ani de închisoare

Un articol de: George Lupu - 06 Apr 2020, 18:08
Asasin al jurnalistului slovac Jan Kuciak şi al logodnicei acestuia, condamnat la 23 de ani de închisoare foto: Hepta.ro / DPA Images / Michal Sv Externe

Miroslav Marcek a fost găsit vinovat pentru asasinarea jurnalistului slovac de investigaţie Jan Kuciak şi a logodnicei acestuia. În vârstă de 37 de ani, inculpatul, un fost militar, a fost condamnat luni la 23 de ani de închisoare, relatează Reuters.

Amintim faptul că Jan Kuciak şi Martina Kusnirova au fost omorâţi la vârsta de 27 de ani, acasă, la periferia Bratislavei, în februarie 2018. Asasinarea lor a declanșat un val de proteste în Slovacia.

Dubla crimă care a avut loc în februarie 2018 a iscat proteste masive față de guvernul premierului Robert Fico, care în cele din urmă a demisionat. Mișcarea a pavat calea către alegerea la președinția slovacă a activistei anticorupție Zuzana Caputova, în luna martie.

Ultimul articol al lui Jan Kuciak, neterminat, dar publicat postum, a vizat oameni de afaceri italieni prezenţi în Slovacia - printre care Antonino Vadala - şi suspectaţi de legături cu mafia calabreză 'Ndrangheta.

Investigaţiile asupra afacerilor milionarului Marian Kocner, acuzat că a comandat asasinatul, au dezvăluit o reţea de corupţie care a funcţionat timp de câteva decenii în Slovacia.

 

Inculpatul și-a recunoscut vina

 

În acest context, un fost militar, Miroslav Marcek, a recunoscut că i-a ucis pe Kuciak şi pe partenera acestuia. Miroslav Marcek şi alţi trei suspecţi au fost inculpaţi în dubla crimă şi se află în detenţie începând din octombrie 2018.

Miroslav Marcek este una dintre cele patru persoane acuzate că l-au ucis pe Jan Kuciak, jurnalistul slovac de investigație, și-a recunoscut vinovăția în fața instanței de judecată și a descris în detaliu crima.

„Am bătut la ușă, domnul Kuciak a deschis ușa. L-am împușcat în piept”, a spus fostul soldat profesionist Miroslav Marcek, în vârstă de 37 de ani.

„Din păcate, am văzut că era o altă persoană, a fugit la bucătărie și am împușcat-o acolo. Știu că a murit instant. Când am plecat, l-am împușcat din nou pe domnul Kuciak, care era întins pe scări”, a adăugat el.

Înainte să facă aceste precizări, Miroslav Marcek pledase oficial vinovat, cerându-și scuze familiilor victimelor „pentru durerea pe care le-a provocat-o”.

„Văzundu-le la televizor și văzându-le durerea m-a făcut să văd ce s-a întâmplat. Regret, dar nu pot schimba”, a adăugat Marcek.

 

Cine sunt celelalte persoane acuzate în acest caz

 

Nu numai Miroslav Marcek are calitatea de acuzat în dosar. El este judecat alături de presupusul sponsor al asasinatului, Marian Kocner, omul de afaceri ce ar fi fost vizat  de o anchetă a lui Kuciak, care era specializat pe cazuri de corupție, și alți doi complici.

Ceilalți doi acuzați sunt o fostă interpretă a lui Kocner, Alena Zsuzsova, și un alt presupus executant al crimei, Tomas Szabo.

Un al cincilea participant la operațiune, Zoltan Andrusko, a acționat ca intermediar între Kocner și Zsusova și cei doi atacatori armați, a încheiat un acord cu justiția și a fost condamnat pe 30 de cembrie la 15 ani de închisoare în timpul unui proces separat.

Marian Kocner, 56 de ani, care a fost subiectul altor urmăriri penale pentru operațiuni financiare suspecte și fraudă fiscală, era conoscut pentru ostilitate față de jurnaliști, pe care obișnuia să îi insulte și să îi amenințe.

Citeşte mai multe despre:   Miroslav Marcek,   Slovacia,   Jan Kuciak