Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe ”Ăsta e război!” Femeile din Polonia se pregătesc de grevă generală, după ce Tribunalul Constituțional a interzis avorturile aproape complet (VIDEO)

”Ăsta e război!” Femeile din Polonia se pregătesc de grevă generală, după ce Tribunalul Constituțional a interzis avorturile aproape complet (VIDEO)

Un articol de: Mirela Ionela Achim - 28 Oct 2020, 16:08
”Ăsta e război!” Femeile din Polonia se pregătesc de grevă generală, după ce Tribunalul Constituțional a interzis avorturile aproape complet (VIDEO) Foto: Hepta - Zuma Press / Newspix/ABACA Externe

Femeile din Polonia se pregătesc să intre în grevă generală, după ce Tribunalul Constituțional a interzis avorturile aproape în totalitate. Țara predominant catolică a intrat în a șaptea zi de proteste, după ce instanța a stabilit că sunt neconstituționale întreruperile de sarcină în cazul în care fetusul prezintă malformații. Odată cu intrarea în vigoare a dispoziției, avorturile nu se vor mai putea face decât dacă sarcina este rezultatul unui viol sau al unui incest ori dacă pune în pericol sănătatea și viața mamei. Polonia deja are una dintre cele mai stricte legislații în ceea ce privește avorturile.

 

Scandal în Parlamentul Poloniei pe tema legislației privind avorturile

 

Parlamentarii s-au contrat intens pe această temă, aleșii Opoziției afișând pancarte cu mesajele: „Ăsta e război!” și „Rușine!”.

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

De cealaltă parte, Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului de guvernământ ultraconservator Lege și Justiție, a susținut că decizia Tribunalului Constituțional poate fi întoarsă.

Kaczynski, care ocupă funcția de vicepremier, dar e considerat liderul de facto al Guvernului, a spus că protestele reprezintă o încercare de a „distruge” Polonia. El le-a cerut oamenilor să „apere” națiunea și Biserica Catolică.

S-a ascuns sub pat ca să-i facă o surpriză iubitului. El a intrat în cameră, iar ea, de pe parchet, a trăit şocul cel mare

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

Anterior, premierul Mateusz Morawiecki a cerut încheierea manifestațiilor, susținând că protestatarii, femei și bărbați, ignoră „riscurile majore” generate de epidemia de coronavirus.

Asta amintește de Donald Tusk, fost președinte al Cosiliului European și acum lider al Partidului Popular European, care a dat de înțeles că politicienii  aflați la putere în Varșovia au forțat această legislație fix în contextul pandemiei, tocmai pentru ca pericolul transmiterii să țină oamenii acasă și să nu iasă pe străzi.

„Libertatea de a alege este, într-adevăr, un lucru fundamental, dar trebuie să cădem cu toții de acord că, pentru a avea această libertate, un om în primul rând trebuie să existe. Omul care e mort nu poate avea dreptul de a alege”, a mai spus premierul Mateusz Morawiecki.

 

Se prefigurează o grevă a femeilor din Polonia, după ce avorturile au fost interzise aproape complet

 

Femeile care se opun recentei decizii a Tribunalului Constituțional sunt așteptate să nu mai meargă la serviciu, nici la școală și nici să muncească în casă, într-o acțiune de protest ce amintește de greva femeilor din Islanda, din 1975, informează BBC.

În 2016, când Parlamentul dezbătea însărprirea mai mult a legislației privind avorturile, femeile au protestat într-un mod similar, ieșind cu miile pe străzi. Ele au purtat atunci doar haine negre, în semn de doliu pentru drepturile lor. 

Observatorii susțin că Guvernul și Partidul Lege și Justiție au fost luați prin surprindere de amploarea protestelor. Surprinzător de puternice au fost și criticile care au vizat Biserica Catolică.

Partidul Lege și Justiție (PiS) a avut planuri de limitare a situațiilor în care se poate recurge la avort încă de când a ajuns la putere, dar a abandonat inițiativele de până acum în urma protestelor masive. 

Tribunalul Constituțional e acuzat de partizanat politic în favoarea PiS. De altfel, legea inițiată de PiS care a ”reformat” această instituție a declanșat un conflict între Polonia și Uniunea Europeană, aceasta din urmă acuzând că liderii de la Varșovia aduc atingere statului de drept.

Potrivit datelor oficiale, în Polonia au avut loc anul trecut 1.100 de avorturi, vasta lor majoritate fiind autorizate din cauza unor malformații congenitale ale fetusului. ONG-urile susțin însă că până la 200.000 de femei avortează anual la clinici străine sau clandestine.