Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe AstraZeneca, într-un nou impas. Comisia Europeană se pregătește să dea în judecată producătorul de vaccinuri COVID-19

AstraZeneca, într-un nou impas. Comisia Europeană se pregătește să dea în judecată producătorul de vaccinuri COVID-19

Un articol de: George Lupu - 22 Apr 2021, 11:31
AstraZeneca, într-un nou impas. Comisia Europeană se pregătește să dea în judecată producătorul de vaccinuri COVID-19 Foto: Hepta - Zuma Press / Thiago PrudêNcio Externe

Comisia Europeană intenționează să dea în judecată producătorul de vaccinuri împotriva COVID-19, AstraZeneca, potrivit Politico, publicația citând surse diplomatice. Motivul invocat este nerespectarea număruluid e doze  de vaccin promise blocului comunitar.

 

Comisia Europeană se pregătește să dea în judecată AstraZeneca

 

În acst demers, Comisia are sprijinul statelor membre.  La o întâlnire de miercuri a ambasadorilor, majoritatea ţărilor din UE au spus că vor sprijini darea în judecată a companiei
Scopul acestei proceduri judiciare este de a obliga AstraZeneca să livreze dozele stabilite prin contractul său cu UE, a mai scris Politico, citând un diplomat.

Alţi doi diplomaţi au precizat că există un termen limită, până la sfârşitul acestei săptămâni, până la care ţările din UE pot opta pentru retragerea din această acţiune judiciară.

AstraZeneca a stârnit nemulţumirea UE în ianuarie, atunci când a anunţat că nu va putea să livreze blocului comunitar numărul de doze anticipat iniţial. Până la sfârşitul primului trimestru, compania a livrat Uniunii Europene 30 de milioane de doze, şi nu 100 de milioane de doze promise prin contractul cu UE.
 

UE renunță la contractarea de doe suplimentare AstraZeneca

 

UE renunță la 300 de milioane de doze de vaccin dintre cele produse de AstraZeneca şi Johnson & Johnson. Acesta este cel mai recent semn din partea Bruxelles-ului că încearcă să se distanțeze de producătorul anglo-suedez AstraZeneca pe fondul tensiunilor legate de reducerea livrărilor de doze de vaccin din cauza problemelor de producție. Dar este, totodată și un semnal care vine în contextul îngrijorărilor legate de asocierea dintre aceste tipuri de vaccin și apariția unor cazuri rare de cheaguri de sânge, notează sursa citată.

În numele celor 27 de state membre UE, Comisia Europeană a semnat un contract cu AstraZeneca, ce prevede livrarea de 400 de milioane de doze, din care au fost cumpărate 300 de milioane, în timp ce contractul încheiat cu Johnson & Johnson prevede livrarea altor 400 de milioane de doze, dintre care au fost comandate 200 de milioane.  

Citeşte mai multe despre:   AstraZeneca,   COVID-19