Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Atacatorul din Colorado, în fața justiției: Acuzarea va cere pedeapsa capitală. Vezi mărturiile supraviețuitorilor atacului armat

Atacatorul din Colorado, în fața justiției: Acuzarea va cere pedeapsa capitală. Vezi mărturiile supraviețuitorilor atacului armat

James Holmes, americanul acuzat de uciderea a 12 persoane la premiera filmului „The Dark Knight Rises”, din seria Batman, a apărut în faţa justiţiei. Tânărul de 24 de ani a apărut pentru prima dată în public cu părul vopsit în portocaliu şi un aer absent. Justiţia i-a adus la cunoştinţă drepturile în cursul audierii ce a durat aproximativ 12 minute. Punerea sub acuzare va avea loc pe 30 iulie. Acuzarea ar urma să ceară pedeapsa cu moartea, deşi o singură persoană a fost executată în Colorado de la restabilirea pedepsei capitale în SUA, în 1976, notează presa locală.

În timp ce suspectul de atacul din sala de cinematograf a fost adus în faţa Justiţei, presa americană continuă să redea mărturi ale celor care s-au aflat la în mijlocul infernului. Povestea tinerei Kaylan, în vârstă de 13 ani, care a încercat să salveze viaţa unui copil de şase ani, victimă a atacului din cinematograf, a făcut înconjurul lumii. Fata, care este încă în stare de şoc, a povestit cum a  încercat să salveze viaţa copilului şi clipele de groază pe care le-a trăit când a început coşmarul.

"A fost groaznic pentru că nu puteam să văd. Nu puteam să văd persoana care făcea acest lucru”, a spus Kaylan.

Kaylan a încercat să o resusciteze pe copilă,  dar un adult rănit a căzut peste fata în vârstă de doar şase ani. Micuţa nu a mai putut fi salvată.

Între timp, preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, s-a întâlnit cu familiile victimelor şi cu supravieţuitorii atacului. Liderul de la Casa Albă a mers în oraşul Aurora şi s-a întâlnit cu familiilor victimelor atacului de săptămâna trecută, când un individ a deschis focul într-un cinematograf. Într-un discurs în care nu şi-a ascuns emoţia, Barack Obama le-a spus celor prezenţi că este conştient de ceea ce înseamnă să pierzi o fiinţă dragă şi că a plâns împreună cu familiile îndoliate.

„Le-am spus că nu am venit la ei doar ca preşedinte, ci şi ca tată şi ca soţ. Impactul unei asemenea tragedii este cu atât mai mare cu cât înţelegem cu toţii ce înseamnă să pierzi pe cineva drag în astfel de împrejurări”, a spus Obama.

Barack Obama a amintit că este mai bine ca în aceste zile să se vorbească despre victime şi nu despre cel care a deschis focul .

„Deşi autorul acestui act malefic a primit multă atenţie în ultimele zile, această atenţie va dispărea şi până la urmă, după ce va resimţi deplina putere a sistemului nostru judiciar, cele de care ne vom aminti vor fi persoanele afectate de această tragedie”, a mai spus Obama.

După atac, preşedintele Obama şi-a suspendat campania pentru alegerile prezidenţiale din 6 noiembrie. James Holmes, principalul suspect, a fost arestat şi urmează să fie adus în faţa justiţiei. O slujbă de comemorare a fost organizată în memoria victimelor.

Vineri, James Eagan Holmes a deschis focul asupra spectatorilor aflați la un cinematograf din orașul Aurora, situal în statul american Colorado, la la premiera ultimei părţi a trilogiei „Batman - The Dark Knight Rises”. În urma atacului și-au pierdut viața 12 persoane, iar alte 59 au fost rănite.

Ulterior, surse din cadrul anchetatorilor au stabilit că tânărul nu avea antecedente penale şi era student la doctorat în neuropsihiatrie la Facultatea de Medicină a Universităţii din Colorado.

Citeşte mai multe despre:   proces