Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Zeci de milioane de atacuri ale hackerilor după expulzarea lui Julian Assange, inclusiv din România

Zeci de milioane de atacuri ale hackerilor după expulzarea lui Julian Assange, inclusiv din România

Un articol de: Ioana Ungureanu - 16 Apr 2019, 13:34
Zeci de milioane de atacuri ale hackerilor după expulzarea lui Julian Assange, inclusiv din România Foto: HEPTA Externe

Hackeri din toată lumea au atacat instituțiile Ecuadorului, după expulzarea fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, din ambasada ecuadoriană de la Londra.

Ministrul adjunct al telecomunicaţiilor, Patricio Real, a declarat că atacurile au început joia trecută și vin din Regatul Unit, Franţa, România, Statele Unite, Brazilia şi Ecuador, potrivit Agerpres.

Printre instutuțiile afectate se numără Cancelaria prezidenţială de la Quito, Ministerele de Interne şi Externe şi Banca Centrală a Ecuadorului.

Amintim că fondatorul Wikileaks Julian Assange a fost arestat, în data de 11 aprilie 2019, la ambasada ecuadoriană de la Londra.

Arestarea sa vine după ce Ecuadorul i-a retras lui Assange dreptul de azil. 

Julian Assange s-a refugiat în ambasada Eucuadorului în urmă cu șapte ani pentru a evita extrădarea în Suedia. 

Poliția Metropolitană a anunțat că aceasta se află în custodia autorităților britanice și că va fi prezentat la  Curtea Magistraților din Westminster "cât mai curând posibil".

Potrivit presei internaționale, Assange a fost arestat în vederea extrădării în SUA, ca urmare a publicării stenogramelor Wikileaks.

Statul ecuadorian, cel care i-a acordat azil politic lui Assange, l-a avertizat că îl va lăsa în stradă dacă va mai face declaraţii care strică relaţiile Ecuadorului, cum ar fi cele privind independenţa Cataloniei. Mare atenție! Dacă vezi acest obiect în cabina de probă sau în toaleta publică pleacă urgent de acolo. Ce este, de fapt

”Nu am o poziţie privind independenţa. Cred că este o chestiune a catalanilor. Dar tocmai aceasta este problema. Sunt 7,5 milioane de oameni. Cu siguranţă sunt un popor şi au dreptul la auto-determinare. Asta trebuie să vină fie din partea statului spaniol, iar dacă statul spaniol nu le oferă acest drept, atunci au dreptul să nu mai facă parte din Spania”, sunt declaraţiile care au deranjat autorităţile ecuadoriene. 

Acest episod a avut loc în noiembrie 2017, după ce Julian Assange și-a exprimat sprijinul pentru guvernul separatist catalan, după un referendum interzis de justiție și numeroase manifestații marcate de violențe ale poliției. 

Madridul a protestat la acea dată, iar președintele ecuadorian, Lenin Moreno, i-a cerut fondatorului WikiLeaks să respecte condițiile azilului său și să nu se amestece în treburile interne ale Quito, nici ale altor țări. 

Australianul s-a refugiat în 2012 în ambasada ecuadoriană la Londra, unde o obținut azil, şi a scăpat astfel de extrădarea în Suedia pentru un presupus viol pe care l-a respins constant. Procuratura suedeză a clasat dosarul, dar australianul se teme că va fi extrădat și judecat în Statele Unite pentru publicarea pe site-ul WikiLeaks a unor documente militare și diplomatice confidențiale, în 2010.

 

Citeşte mai multe despre:   Julian Assange,   Wikileaks