Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Protest inedit al presei din Australia împotriva autoritățile: Marile ziare au apărut cu prima pagina cenzurată pentru a denunța măsurile tot mai strice în favoarea secretizării informațiilor (FOTO)

Protest inedit al presei din Australia împotriva autoritățile: Marile ziare au apărut cu prima pagina cenzurată pentru a denunța măsurile tot mai strice în favoarea secretizării informațiilor (FOTO)

Un articol de: Sebastian Pricop - 21 Oct 2019, 12:27
Foto: Twitter Externe

Rar moment de unitate în rândul presei internaționala! Cele mai mari publicații din Australia au uitat de diferențele de opinie care le separă și au făcut front comun pentru a apărea luni pe print cu prima pagină cenzurată cu largi dungi negre, scrie BBC.

News Corp Australia și Nine Mastheads au publicat prima pagină cu text înnegrit și o ștampilă roșie cu mesajul "secrete”. 

Totul vin în contextul în care au fost aprobate legi ale securității pe care jurnaliștii le cataloghează drept unele care au o "cultură a secretului” în Australia.

În schimb, Guvernul susține că respectă libertatea presei, dar subliniează că "nimeni nu e mai presus de lege".

Foto: Twitter

Acestei noi legii au dus la situații precum cea din iunie când polliția a descins la Australian Broadcasting Corporation (ABC) și la casa unui jurnalist din News Corp Australia.

Organizațiile de presă au arătat că descinderile s-au bazat pe articole publicate din urma unor scurgeri de informații despre crime de război, respectiv o presupusă tentativă a unei agenții guvernamentale de a spiona cetățeni australieni.

"Australia riscă să devină cea mai secretă democrație din lume”, a subliniat directorul ABC, David Anderson.

Duminică, Guvernul australian a reiterat că este posibil ca trei jurnaliști să fie cercetați penal.

Organizațiile media susțin că legile mai stricte de securitate adoptate în ultimele două decenii au amenințat jurnalismul de investigație, subminând "dreptul de a ști” al publicului.
 

Citeşte mai multe despre:   Australia
 
Loading...