Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Autoportret al lui Leonardo da Vinci, aflat într-o stare critică: Restaurarea lui este aproape imposbilă (FOTO)

Autoportret al lui Leonardo da Vinci, aflat într-o stare critică: Restaurarea lui este aproape imposbilă (FOTO)

Experții în conservarea și restaurarea obiectelor de artă au încheiat, marți, testele făcute pe parcursul multor săptămâni asupra faimosului autoportret al lui Leonardo da Vinci, făcut la începutul secolului 16, când artistul avea în jur de 60 de ani.

Diagnosticul este unul extrem de îngrijorător, arată Reuters. Studiile au confirmat cele mai mari temeri ale experților în artă. Desenul este deteriorat, starea lui se înrăutățește, iar orice încercare de restaurare este un proces delicat și foarte riscant.

Autoportretul suferă de ceea ce experții numesc “brunare a hârtiei”, un termen generic pentru diverse tipuri de pete care nu ar trebui să existe pe opera de artă. Brunarea poate fi cauzată de fierul din pigmenții folosiți la crearea schiței sau de către fungi pe hârtie, care a fost făcută din cânepă, in și lână. Ca urmare, a brunării, hârtia este plină de pete roșiatice.

Decizia, foarte dificilă, de restaurare a obiectului va fi făcută de Biblioteca Regală din Torino, insitutul de restaurare, și oameni de știință.

Micul desen al maestrului renascentist, de 33,5 pe 21,6 centimetri, îl prezintă pe da Vinci cu ochii gânditori și încercănați, sprâncene stufoase și o barbă lungă. A fost făcut cu cretă roșie pe hârtie. Din cauza condiției delicate în care se află, va putea fi expus în muzee doar pentru perioade foarte scurte de timp.

Vezi AICI cum arată autoportretul deteriorat.