?>
Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Autorul "Versetelor Satanice" nu mai vrea să trăiască ascuns: Acesta se află sub protecţia poliţiei de 30 de ani după ce a fost condamnat la moarte de Iran

Autorul "Versetelor Satanice" nu mai vrea să trăiască ascuns: Acesta se află sub protecţia poliţiei de 30 de ani după ce a fost condamnat la moarte de Iran

Un articol de: B1.ro - 11 Feb 2019, 15:50
Foto: The New York Times Externe

Salman Rushdie, autorul "Versetelor Satanice", nu mai vrea să trăiască ascuns în ciuda faptului că împotriva sa a fost pronunţă o fatwa de către ayatollahul Khomeini, primul lider al Republicii islamice Iran, prin care este condamnat la moarte.

"Au trecut 30 de ani. Acum totul merge bine. Aveam 41 de ani atunci, acum am 71. Trăim într-o lume unde subiectele de preocupare se schimbă foarte repede. Sunt acum multe alte motive de frică, alți oameni de ucis ...", a explicat Rushdie, potrivit AFP, citat de hotnews.ro.

Deşi refuză să trăiască ascuns, Salman Rushidie a trebuit să accepte protecţia poliţiei după decizia din 14 februarie 1979 a ayatollahului Khomeini.

Acesta a povestit că la New York, unde locuiește de 20 de ani, poate avea o viață normală și poate circula cu metroul "ca toată lumea". Rushdie s-a născut într-o familie de musulmani din India, dar a trăit majoritatea vieţii în marea Britanie.

Fatwa pronunţată de liderul iranian a produs deja victime. În iulie 1991, traducătorul italian al "Versetelor Satanice", Ettore Capriolo, a fost grav rănit într-un atentat iar traducătorul japonez, Hitoshi Igarashi, a fost ucis cu mai multe lovituri de cuțit.

În 1993, editorul norvegian al cărții, William Nygaard, a fost grav rănit, fiind împușcat de trei ori. În același an, traducătorul turc, Aziz Nesin, a scăpat cu viață dintr-un incendiu criminal care a provocat moartea a 37 de persoane. 

Dominique Bourgois, văduva lui Christian Bourgois, își amintește de amenințările cu moartea la adresa soțului său, când vine vorba de publicarea în Franța (în septembrie 1989) a "Versetelor Satanice".

Cartea, explică astăzi scriitorul, a fost "în mare parte neînțeleasă". "Este vorba în realitate de un roman care vorbește despre imigranții din Asia de Sud în Londra iar religia lor nu era decât un aspect din acea poveste", spune el.

Scriitorul britanic de origine pakistaneză Hanif Kureishi, prieten cu Rushdie, spune că nimeni "nu ar avea curajul azi să scrie Versetele Satanice și cu atât mai puțin să le publice".

Citeşte mai multe despre:   Iran
 
 
 
Loading...