Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Autoritățile filipineze au confiscat tablouri de Picasso, Gauguin și Miro din reședința Imeldei Marcos

Autoritățile filipineze au confiscat tablouri de Picasso, Gauguin și Miro din reședința Imeldei Marcos

Un articol de: - 30 Sep 2014, 20:52
Autoritățile filipineze au confiscat tablouri de Picasso, Gauguin și Miro din reședința Imeldei Marcos Foto: reuters.com Externe
Autoritățile filipineze au consficat, marți, tablouri semnate de artiști celebri precum Pablo Picasso, Paul Gauguin și Joan Miro din reședința fostei prime doamne filipineze, Imelda Marcos, relatează AFP.

Luni, un tribunal special a ordonat confiscarea a opt tablouri aflate în posesia soţiei fostului dictator Ferdinand Marcos. Aceste opere de artă au fost achiziţionate prin deturnarea unor fonduri publice şi revin statului filipinez, a precizat instanţa din această ţară.

Reşedinţa Imeldei Marcos, aflată în cartierul San Juan din Manila, a fost percheziţionată şi tablourile au fost confiscate, a precizat Nick Suarez, purtătorul de cuvânt al agenţiei oficiale din Filipine, însărcinată cu depistarea averilor ascunse de membrii familiei Marcos.

Ordonanţa emisă de tribunal îi autorizează pe anchetatori să percheziţioneze şi alte proprietăţi şi birouri aparţinând Imeldei Marcos care, la vârsta de 85 de ani, este membru în Camera Reprezentanţilor din această ţară.

Printre operele de artă confiscate se află "Femme couchée VI", de Pablo Picasso, o natură moartă, de Paul Gauguin, un portret al marchizei de Santa Cruz semnat de Francisco Goya, "La Baignade au grand Temps", de Pierre Bonnard, "L'Aube", de Joan Miro, şi o operă din seria "Grădinile din Kew", de Camille Pissarro.

Avocatul Imeldei Marcos, Robert Sison, a declarat că fosta primă doamnă filipineză va face recurs.

Ferdinand Marcos a fost înlăturat de la putere printr-o manifestaţie de stradă în 1986, după 20 de ani de dictatură, marcaţi de o corupţie pe scară largă şi cultul personalităţii.

Cheltuielile fabuloase făcute de Imelda Marcos şi celebra ei colecţie de pantofi (care conţinea câteva mii de perechi) au devenit simboluri ale execeselor şi faptelor dezonorante comise de fostul cuplu prezidenţial filipinez, bănuit că a deturnat 10 miliarde de dolari din fondurile publice ale uneia dintre cele mai sărace ţări din Asia.

În total, autorităţile caută 150 de tablouri celebre pe care fostul cuplu prezidenţial le-ar fi colecţionat de-a lungul anilor, inclusiv opere semnate de Vincent Van Gogh, Rembrandt, Michelangelo Buonarroti şi Claude Monet, potrivit agenţiei care se ocupă cu recuperarea bunurilor achiziţionate de soţii Marcos.

Soţii Marcos s-au refugiat în statul american Hawaii, unde Ferdinand a şi murit, în 1989.

Ulterior, Imelda a primit permisiunea de a se întoarce în Filipine, unde a revenit în politică.