Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Arabia Saudită interzice pelerinajele la Mecca și Medina de teama răspândirii coronavirusului

Arabia Saudită interzice pelerinajele la Mecca și Medina de teama răspândirii coronavirusului

Un articol de: George Lupu - 27 Feb 2020, 11:31
sursa foto: pixabay Externe

Arabia Saudită a oprit joi deplasarea pelerinilor către cele mai sfinte locuri din lumea islamului, pe fondul extinderii epidemiei de coronavirus în Orientul Mijlociu. Această măsură radicală a fost luată în contextul în care mai sunt câteva luni înaintea pelerinajului anual de la Mecca.

Decizia extraordinară a Arabiei Saudite împiedică practic străinii să ajungă în orașul sfânt Mecca și în zona Kaaba, structura în formă de cub, considerată în islam casa lui Dumnezeu. De asemenea a fost suspendat și pelerinajul la moscheea profetului Muhammad din Medina, scrie aljazeera.com.

Milioane de oameni participă la pelerinajul de la Mecca (Hajj) care durează 10 zile, de la sfârșitul lunii iulie până la începutul lunii august 2020. Alte milioane de oameni vizitează în restul anului locurile sfinte din regat, într-un pelerinaj cunoscut sub numele de Umrah.

Decizia autorităților saudite indică nivelul ridicat de îngrijorare privind extinderea epidemiei de coronavirus, peste 220 de cazuri fiind confirmate în Orientul Mijlociu. 

"Arabia Saudită își manifestă sprijinul pentru toate măsurile internaționale de limitare a răspândirii acestui virus și își îndeamnă cetățenii să fie precauți înainte de a călători în țări care se confruntă cu focare de coronavirus", a declarat ministerul saudit de externe într-o declarație de presă.

„Îl rugăm pe Dumnezeu Atotputernicul să salveze întreaga omenire de acest rău”.

În Iran, țara cea mai afectată din Orientul Mijlociu, epicentrul epidemiei de coronavirus se află în orașul Shia Qom, unde un altar este vizitat de credincioși din toată lumea islamică.

În Arabia Saudită focarele au fost întotdeauna o preocupare în contextul marilor pelerinaje, practicate de toți musulmanii care, conform docmelor trebuie să viziteze măcar o dată în viața cele mai sfinte locuri ale islamului. 

Primul focar înregistrat a avut loc în 632, când pelerinii s-au confruntat cu malaria. Un focar de holeră izbucnit în 1821 a ucis aproximativ 20.000 de pelerini. Un alt focar de holeră în 1865 a ucis 15.000 de pelerini și apoi s-a răspândit în toată lumea.

Mai recent, Arabia Saudită s-a confruntat cu o epidemie de coronavirus, similară cu cea din zilele noastre: Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu sau MERS.

 

Citeşte mai multe despre:   Arabia Saudita