Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Detalii ȘOCANTE despre masacrul din Noua Zeelandă: Autorul atacului a fost în România

Detalii ȘOCANTE despre masacrul din Noua Zeelandă: Autorul atacului a fost în România

Un articol de: B1.ro - 15 Mar 2019, 22:13
Externe

Ies la iveală noi detalii despre extremistul care a comis atacul asupra a două moschei din oraşul neozeelandez Christchurch. Australianul Brenton Tarrant care a ucis cel puțin 49 de persoane și a rănit alte 48 s-a aflat anul trecut, pentru scurt timp, în România, informează Agerpres. 

Această informație a apărut în contextul în care autoritățile din Bulgaria au început o anchetă referitoare la motivele pentru care atacatorul din Christchurch a călătorit în țara de la sud de Dunăre, la finalul lui 2018. 

Potrivit procurorului general al Bulgariei, Sotir Ţaţarov, bărbatul în vârstă de 28 de ani s-a aflat în această țară între 9 și 15 noiembrie 2018, după care a plecat cu un avion către București, de unde s-a îndreptat către Ungaria cu o mașină închiriată. 

Ţaţarov a explicat că investigația a fost deschisă pentru a stabili dacă „versiunea sa, conform căreia el dorea să descopere situri istorice şi să studieze istoria ţărilor balcanice, este corectă sau dacă el avea alte scopuri”. 

Potrivit sursei citate, australianul a călătorut în regiunea Balcanilor și în 2016, atunci când a vizitat Serbia, Croaţia, Muntenegru şi Bosnia.

Iar faptul că atacatorul australian a trecut prin România nu este singura legătură cu țara noastră. Pe arma ucigașului, care a postat pe Internet imaginile masacrului, pare că este scris numele unuia dintre cei mai importanți domnitori din istoria medievală a Principatelor Române: Ștefan Cel Mare. Totodată, pe unul dintre încărcătoarele crimei fără milă apare și numele lui Șerban Cantacuzino. 

Atacul armat a avut loc în oraşul Christchurch, din Noua Zeelandă. Brenton Tarrant a intrat în moscheea Al Noor și a început să doboare credincioșii, cu mai multe arme. Timp de 17 minute, bărbatul de 28 de ani a tras peste 100 de gloanțe.

Acesta a început să transmită live pe reţelele de socializare în timp ce mergea către moscheea Al Noor. În duba în care se afla s-ar fi aflat mai multe arme, muniţie, dar şi canistre de benzină. Armamentul bărbatului, printre care și o pușcă semi-automată, era însemnat cu numele celebrilor criminali în masă și locațiile unde aceștia au comis crimele. 

La un moment dat, bărbatul a ieșit afară, a mai tras asupra a doi oameni, a mers la mașină să ia o pușcă cu lunetă, după care a reintrat în mochee, împușcând în cap victimele deja rănite.

A fost alertă şi la o a doua moschee din apropierea Hagley Park. Acolo, echipa de cricket din Bangladesh a fost evacuată, după ce mai mulţi trăgători au declanşat măcelul asupra tuturor oamenilor din moschee.

Premierul Jacinda Ardern a declarat că este una dintre cele mai negre zile ale ţării.

„Este una dintre cele mai negre zile din Noua Zeelandă. Evident, ceea ce s-a întâmplat este un act de violență extraordinar și fără precedent. Mulți dintre cei care au fost afectați de acest atac ar putea fi imigranți în Noua Zeelandă. Printre ei ar putea fi şi refugiați. Ei au ales să facă din Noua Zeelandă casa lor şi este totodată casa lor”, a declarat Jacinda Ardern. 


 

Citeşte mai multe despre:   Noua Zeelanda,   Romania
 
 
 
Loading...