Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Autostrada Serbia-Kosovo, departe de realizare. Ce obstacole întâmpină autoritățile

Autostrada Serbia-Kosovo, departe de realizare. Ce obstacole întâmpină autoritățile

Un articol de: - 06 Iul 2016, 17:56
Autostrada Serbia-Kosovo, departe de realizare. Ce obstacole întâmpină autoritățile Foto: kprf-don.ru Externe

Construirea unei autostrăzi care să lege Serbia de Kosovo a intrat în impas din cauza legislației din cele două țări.

Potrivit analiștilor, Belgradul și Pristina trebuie să își adapteze legislația, astfel încât să poată fi îndepărtat orice obstacol privind libera circulație a persoanelor și a bunurilor.

Din anul 2012 a fost lansat un serviciu integrat de control la punctul de frontieră dintre Serbia și Kosovo. În cadrul acordului, este specificat că ofițeri de ambele părți au misiunea de a monitoriza trecerea persoanelor . 

Trecerea frontierei este îngreunată de legislația sârbească care nu recunoaște timbrele de pe pașapoartele kosovarilor, acestea fiind declarate ilegale.

Prezent la Forumul pentru Relații Interetnice desfășurat la Belgrad, Dusan Janjic a declarat că este în interesul tuturor ca lucrurile să înainteze în direcția care va avea efecte pozitive, notează balkaninsight.com

"Este în interesul Serbiei pentru a pune capăt practicii de non-recunoașterii a ștampilei autorităților kosovare în pașapoarte. Serbia și Kosovo trebuie să cadă de acord asupra acestei chestiuni. În caz contrar, efectele pozitive ale construcției autostrăzii nu va  fi simțit", a declarat  Janjic.  

Cu toate că lucrurile nu sunt pe un trend ascendent, Dusan Janjic s-a arata încrezător într-o îmbunătățire a relațiilor dintre cele două părți.

"Până în prezent, Serbia a acceptat foarte mult chestiuni în ceea ce privește independența Kosovo", a mai spus Dusan Janjic.

Conform proiectului, de noua autostrada va beneficia și Muntenegru, țara împărțindu-și granițele cu Serbia și Kosovo. În prezent, Muntenegru nu beneficiază de o autostradă care să o unească de Serbia.Profesorii care refuză vaccinarea anti-COVID-19 vor fi dați afară? Anunțul ministrului Educației

Construirea autostrăzii este unul dintre subiectele cheie în cadrul negocierilor care au loc la Bruxelles, cu privire la normalizarea relațiilor dintre Serbia și Kosovo.

Se estimează că fiecare kilometru de autostradă în Serbia va costa în jur de 10 milioane de euro, deoarece traseul ruleaza cea mai mare parte prin munți.

Statul sârb a refuzat să recunoască pierderea Kosovo și declarația ulterioară a independenței, insistând asupra faptului că fosta provincie rămâne o parte integrantă a teritoriului sârb.

Citeşte mai multe despre:   Serbia,   Kosovo,   legislatie,   Autostrada Romania