Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Avertismentul experților: Planeta ar putea fi lovită de noi pandemii, mai severe decât cea de Covid-19

Avertismentul experților: Planeta ar putea fi lovită de noi pandemii, mai severe decât cea de Covid-19

Un articol de: Catinca Giosanu - 30 Oct 2020, 22:55
Avertismentul experților: Planeta ar putea fi lovită de noi pandemii, mai severe decât cea de Covid-19 Foto: pixabay.com Externe

Oamenii de știință au avertizat că pandemiile vor deveni mai frecvente, se vor răspândi mai rapid, vor produce mai multe pagube economice şi vor ucide mai multe persoane decât maladia respiratorie Covid-19 dacă nu se va acţiona pentru a stopa degradarea naturii.

 

 

Avertismentul experților internaționali

 

 

Un raport realizat de Platforma Interguvernamentală de Ştiinţă şi Politici referitoare la Biodiversitate şi Servicii Ecosistemice (IPBES) arată că apariţia noului coronavirus de tip SARS-CoV-2 a fost în întregime provocată de activităţi umane.

Printre activitățile care sporesc riscul pandemiei se numără: schimbarea utilizării terenurilor, expansiunea agricolă, comerţul şi consumul de animale sălbatice creşte contactul dintre vieţuitoarele sălbatice, animalele de la fermă şi oameni, fapt care permite microbilor să ajungă la oameni, a precizat acest grup format din 22 de experţi.

Aceleaşi activităţi provoacă pierderea biodiversităţii şi schimbările climatice.

 S-a ascuns sub pat ca să-i facă o surpriză iubitului. El a intrat în cameră, iar ea, de pe parchet, a trăit şocul cel mare

 

”Este nevoie de o atenţie mai mare asupra prevenţiei”

 

 

Experții internaționali sunt de părere că noul coronavirus SARS-CoV-2 provine de la lilieci. Mai mult decât atât, ei susțin că oamenii s-ar fi putut infecta de la animalele sălbatice comercializate într-o piaţă din Wuhan, China, țara din care a pornit virusul Covid-19.

”Factorii care sporesc riscul de răspândire a factorilor patogeni, transmiterea, contagiunile şi bolile între specii sunt intensificaţi în pieţele cu animale vii, unde animalele sunt deseori ţinute pentru lungi perioade în condiţii supraaglomerate, cu practici precare de igienă, amestecate cu specii diverse şi în contact apropiat cu grupuri mari de oameni care călătoresc dintr-o regiune într-alta ca să cumpere deseori animale vii’’, se mai arată în raportul IPBES.

Pe de altă parte, conservarea regiunilor protejate şi reducerea exploatării zonelor cu o înaltă biodiversitate pot reduce drastic riscul pandemic, potrivit raportului.

”Putem depăşi epoca pandemiilor, dar, pentru acest lucru, este nevoie de o atenţie mai mare asupra prevenţiei şi nu doar asupra modului în care reacţionăm”, a spus Peter Daszak, cercetătorul care a condus studiul.

Citeşte mai multe despre:   Coronavirus,   pandemie