Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Ambasador libian: Forțele externe să nu se mai amestece în războiul civil din Libia

Ambasador libian: Forțele externe să nu se mai amestece în războiul civil din Libia

Un articol de: Tudor Ionescu - 18 Ian 2020, 20:44
Sursă foto: hepta.ro Externe

Forţele externe să nu se mai amestece în războiul civil din Libia, a cerut trimisul libian la Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), Ghassan Salamé, într-un interviu acordat pentru BBC.

Potrivit acestuia, amestecul grupurilor proxy (ex. miliţii) a creat un cerc vicios de violenţă din cauză că "tot ele solicită intervenţii (străine - n.r.), în timp ce ambiţiile lor crează şi mai multe diviziuni".

Precizările trimisul libian la ONU vin pe fondul unei conferinţe, mediată de puterile europene, ce are loc în Grecia, weekend-ul acest, pe tema războiului civil din Libia, la care participa atât reprezentanţii "Guvernului Acordului Naţional" (situat în vestul Libiei şi recunoscut de ONU) şi "Armata Naţională Libiană (ANL) (situată în estul Libiei şi condusă de către generalul rebel Khalifa Haftar).

Mai multe detalii despre Războiul Civil din Libia în analiza "Conflictul din Libia a fost temporar oprit. Acordul făcut intre guvern şi generalul rebel care voia să-l răstoarne. De ce este Libia un stat atât de instabil".

Până la prăbușirea regimului Gaddafi, în octombrie 2011, Libia era un stat puternic centralizat și relativ stabil, o situaţie menţinută de aparatul represiv al dictatorului, de Armată și de sistemul politic creat de el. Muammar Gaddafi implementând acest sistem pe de o parte pentru a-şi menţine puterea, dar pe de altă parte pentru a anihila diviziunile profunde ale ţării. 

Libia posedă patru grupuri etnice majore (arabii, berberii, tuaregii și tebo), are doi poli de putere (Tripoli în vest și Benghazi în est), şi duce o lipsă cronică de terenuri fertile şi de surse de apă. Are o rezervă importantă de petrol de calitate superioară, însă infrastructura este împărţită pe liniile celor doi poli de putere principali: est şi vest - nu există o infrastructură energetică unificată.

Citeşte mai multe despre:   Libia,   halifa Haftar,   ONU
 
Loading...