Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Aproape 500 de persoane au fost ucise în protestele din Irak îndreptate împotriva regimului susţinut de Iran. Miza din spatele demonstrațiilor (FOTO, VIDEO)

Aproape 500 de persoane au fost ucise în protestele din Irak îndreptate împotriva regimului susţinut de Iran. Miza din spatele demonstrațiilor (FOTO, VIDEO)

Un articol de: Redacția B1.ro - 06 Dec 2019, 22:38
Sursă foto: Hepta.ro Galerie foto (3) Externe

Cel puţin 460 de persoane au fost ucise în protestele anti-guvernamentale din Irak din octombrie încoace, se arată în datele unei organizaţii pentru protecţia drepturilor omului, citată de Agerpres.

În plus, potrivit ONU, alte peste 20.000 de persoane au fost rănite.

Cifrele vehiculate de Statele Unite merg chiar mai sus de-atât, indicând un număr de victime de 1.000 de persoane.

Protestele nu au scăzut în amploare nici măcar după ce premierul irakian, Adel Abdel Mahdi, şi-a anunţat demisia.

Pe data de 1 octombrie, în Irak au izbuncit cele mai ample proteste de stradă de la căderea lui Saddam Hussein încoace. Principalele motive de nemulţumire fiind rata mare a şomajului, serviciile publice de proastă calitate şi a corupţia. 

Din aceste motive, demonstranţii au cerut (si au obținut) demisia guvernului condus de Abdel-Mahdi, dizolvarea parlamentului şi o revizuire generală a sistemului politic al ţării - un sistem implementat gradual din 2003 încoace şi influenţat puternic mai întâi de SUA, mai apoi de Iran

De altfel, Teheranul exercită o puternică influență în Irak de mai mulţi ani, considerându-l parte a sferei sale de influenţă. Irakul este o componentă esenţială a planului mai amplu geopolitic regional al Iranului de a-şi crea o sferă de influenţă ce se întinde de la Golful Persic, până la Marea Mediterană. Irakul este, de asemenea, considerat şi un punct critic pentru securitatea naţională a Iranului întrucât în perioada în care la Baghdad se afla Saddam Hussein, Irakul a fost cel mai mare adversar regional al Iranului. Astfel, este foarte probabil că şi următorul guvern irakian să fie compus sub o puternică influență iraniană.

Demonstraţiile au luat o amploare atât de mare, încât în Bahgdad a fost declarată starea de urgenţă pentru "a proteja pacea generală" şi pe protestatari de aşa-zişii "infiltratori" care ar fi comis atacuri împotriva forţelor de securitate şi a proprietăţii publice.

În plus, autorităţile au tăiat accesul la internet.

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

Citeşte mai multe despre:   Irak,   Iran
 
Loading...